Vyvážená strava plná vitamínů je důležitá pro zdravé a vyvážené tělo
Vitamíny jsou nezbytné pro zdravý růst a fungování těla. Jedná se o jednu z nejdůležitějších skupin živin, které musíme získat z potravy, protože naše tělo nemůže produkovat dostatek vitamínů samostatně. Nedostatek vitamínů může vést k různým zdravotním problémům včetně nedostatečného růstu a oslabení imunity.
Co zahrnuje vyvážená strava plná vitamínů?
Je důležité mít vyváženou stravu, která zahrnuje různorodé druhy potravin, aby byly zajištěny potřebné vitamíny. Níže uvádíme skupiny potravin, které obsahují nejvíce vitamínů a jsou součástí zdravé výživy, ale může jich být mnohem více.
-
Ovoce a zelenina jsou základem vyvážené stravy, neboť jsou nabité živinami. Jsou často bohaté na vitamín C, vitamin A (beta-karoten) a vitamín K.
-
Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a hrách, jsou velmi dobrým zdrojem především B-vitaminů, zejména kyseliny listové.
-
Celozrnné obiloviny, jako je celozrnný chléb a těstoviny, rýže a oves, mohou být bohaté na různé B-vitamíny.
-
Mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt, jsou zdrojem vápníku a vitamínu D. Vitamín D je důležitý pro vstřebávání vápníku.
-
Maso a ryby jsou zdrojem bílkovin a některých B-vitaminů, jako je vitamín B12. Dále pak vnitřnosti (například játra jsou významným zdrojem vitamínu A).
-
Rostlinné oleje, jako je například olivový olej, mohou obsahovat vitamín E, který má antioxidační účinky.
-
Semínky a ořechy jsou také nabité živinami. Podle druhu obsahují například vitamín E, vitamíny ze skupiny B, nebo třeba vitamín K.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 18 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Linecký koláč: Upečte si rakouskou specialitu z mandlového těsta s rybízovou náplní!
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Kopřivová polévka podle kuchaře Romana Pauluse: Je levná, snadná a s pošírovaným vejcem a chlebovými chipsy báječně chutná