Jak propasírovat brambory na přípravu těst nebo do kaše? Máme více možností, vyberte si tu nejlepší
Brambory jsou skvělým základem těst na přípravu slaných i sladkých pokrmů. Můžeme z nich uvařit bramborové knedlíky se zelím či špenátem, švestkové knedlíky, oblíbené jsou různé placky a placičky, které potíráme povidly nebo sypeme mákem.
Brambory do těsta nejprve dobře uvaříme, a to buď oloupané nebo ve slupce (v tom případě je oloupeme až po uvaření). Poté je musíme dobře prolisovat (propasírovat), aby v těstě nezůstaly kousky brambor. A jak si s pasírováním brambor poradit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak propasírovat brambory
Brambory pasírujeme buď ještě teplé nebo po vychladnutí. Záleží na účelu, ke kterému je potřebujeme. Na bramborovou kaši je necháme stát jenom chvíli, ale do těst používáme často studené brambory.
- Jednoduchým způsobem pasírování brambor je jejich protlačení přes nerezový lis na brambory (mechanický). Výsledek je perfektní, tento pomocník se v kuchyni vyplatí. Malými otvůrky lisu pohodlně protlačíme rozmělněné brambory. Lis se nám bude hodit i k přípravě zeleninového pyré (z uvařené zeleniny) nebo ke zpracování rajčat (bez slupek) na protlak.
- Pokud lis nemáme, můžeme uvařené brambory nastrouhat na jemném struhadle. Je to ale pracnější a nejspíš v bramborách zůstanou místy malé hrudky.
- Možná máme mačkadlo (nebo šťouchadlo) na brambory, od tohoto pomocníka ale nemůžeme čekat dobře propasírované brambory. V bramborách zůstane velké množství hrudek, proto se mačkadlo hodí spíš na šťouchané brambory.
- Malé množství brambor lze propasírovat přes síto, tento postup je ale zdlouhavý.
- Pokud si přejeme mít propasírované brambory ještě jemnější, můžeme je lehce a krátce došlehat buď obyčejnou nebo elektrickou metlou - tento způsob využijeme při přípravě bramborové kaše.
- Tyčový mixér se k pasírování brambor nehodí. Pokud jsme ho vyzkoušeli na přípravu bramborové kaše s očekáváním skvělého výsledku, nejspíš nás zklamalo výsledné bramborové "lepidlo".
Vyzkoušejte zapečenou bramborovou kaši podle názorného videoreceptu, určitě si pochutnáte:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 14 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 17 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 19 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborovou kaši můžeme různými způsoby dochutit, aby byla ještě lepší. Vyzkoušejte různé varianty
Co když bramborové těsto lepí? Stačí použít několik triků našich babiček a vaření knedlíků zvládneme na jedničku
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Komentáře