Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květy černého bezu jsou příjemně aromatické a zároveň léčivé. Výborně se doplňují s chutí a vůní citrónu. Nevařenou šťávu zvládnou snadno vyrobit i začínající hospodyňky, výhodou šťávy je nejen lahodná chuť, ale i dlouhá trvanlivost. S její přípravou vám poradíme.

Kvetoucí černý bez nepřehlédneme, velké keře rostou ve volné přírodě a najdeme je také na venkovských zahradách. Kromě bílých (lehce nažloutlých) květů používáme i drobné černé plody, kterým se říká bezinky. Dr. Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin píše o černém bezu: "Květy bezu černého jsou jedním z nejúčinnějších prostředků vyvolávajících pocení a podněcujících očistu organismu." 

Bezová šťáva zastudena

Na přípravu bezových šťáv jistě najdete řadu receptů, které se mírně liší. Některé se vaří, jiné se připravují zastudena. Máme pro vás mnohokrát vyzkoušený a osvědčený recept.

  1. Potřebujeme 1 citrón, 10 květů černého bezu, 1 litr převařené vody, 1 kg krystalového cukru a 1 dkg kyseliny citrónové. Množství surovin vynásobíme podle počtu nasbíraných květů.
  2. Květy sbíráme v čistém prostředí. Při sběru používáme nůžky. Dáváme pozor, aby na květech nebyly mšice nebo jiný hmyz.
  3. Květy doma rychle opláchneme studenou vodou (není nutné) a dáme je do velkého hrnce.
  4. Zalijeme je převařenou vychladlou vodoupřidáme nakrájené citróny. Promícháme.
  5. Směs necháme 24 hodin v chladu luhovat.
  6. Poté přecedíme, přidáme cukr a kyselinu citrónovou.
  7. Mícháme po chvílích, až do úplného rozpuštění cukru - není třeba míchat nepřetržitě. Pokud by cukr nebyl dostatečně rozmíchaný, usazoval by se později ve sklenicích ke dnu.
  8. Šťávu nalijeme pomocí trychtýře do vymytých a vypařených lahví. Dáváme pozor, abychom nepřelili. 
  9. Na povrch šťávy dáme malou lžičku alkoholu - ten se postará, aby se šťáva nekazila. 
  10. Láhve uzavřeme šroubovacími víčky a uložíme do chladné místnosti. Během manipulace sklenice nenakláníme.

Takto připravená šťáva vydrží až do další sezóny a pokud ji nespotřebujete, tak i déle.

Můžete se ještě podívat na  úvodní video, ve kterém uvidíte přípravu šťávy zastudena podle dalšího receptu.

Jak připravujete bezovou šťávu u vás doma? Budeme rádi za vaše tipy a rady, které nám napíšete do komentáře pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více