Jak si poradit, aby byl vývar čirý? Upečte kosti, sbírejte pěnu a ve vývaru rozšlehejte bílek
Vývar z masa a kostí se používá nejen na polévku, ale všude tam, kam potřebujeme silnou a chutnou masovou šťávu - do omáček, k podlití dušeného nebo pečeného masa, do gulášů nebo pod zeleninu.
Vývar z masa a kostí obsahuje přebytečné bílkoviny, které dokáží polévku pořádně zakalit, což není pro hospodyňku dobrá známka. Pokud nevíte, jak připravit silný čirý vývar, poradíme vám. Ale rozhodně nenahrazujte vývar masoxem.
Mohlo by vás zajímat
Co dělat, aby byl vývar čirý
- Z kostí okrájíme maso a kosti umyjeme a usušíme, potřeme olejem a vložíme do trouby na suchý plech upéct dočervena.
- Opečené kosti a okrájené maso přendáme do hrnce a zalijeme studenou vodou - pokud použijeme vodu horkou, maso se zatáhne a šťáva zůstane v mase.
- Když se polévka začne vařit, sebereme z hladiny pěnu. Vývar je potřeba "táhnout" i několik hodin, prudký var se nedoporučuje.
- Pokud se stane, že je vývar zakalený, vyčistíme ho pomocí rozšlehaných bílků a následným přecezením vývaru.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 10 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 13 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 14 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 17 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Výborná fazolová polévka: Vařené brambory ji dokonale zahustí, klobáska skvěle navoní a smetana báječně zjemní
Komentáře