Jak uvařit poctivý bramborový guláš? Vydatný chutný pokrm dobře zasytí, přitom levně a snadno
Bramborový guláš je tradiční a populární pokrm, který se skvěle hodí pro vaření na chalupě a snadno jím nasytíme i větší počet strávníků. Je totiž vydatný, ale přitom nenáročný na suroviny. K jeho přípravě nám stačí pár kousků nádobí, navíc vaření je jednoduché a rychlé. Guláš určitě bude mít úspěch.
Jak uvařit bramborový guláš
- Nejprve v hrnci zpěníme dosklovata drobně pokrájenou cibuli.
- K cibuli přidáme nakrájenou uzeninu a necháme ji opéct, bude si pak držet v guláši pevnou konzistenci.
- Přisypeme oblíbené koření, důležitá je paprika, která dá guláši správnou barvu a chuť. Vzápětí vše zalijeme horkou vodou, a to co nejdříve, aby paprika nezhořkla.
- A pak jsou již na řadě oloupané a nakrájené brambory, ty nesmí chybět.
- Zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme v troše vody. Dobře provaříme a ještě dochutíme (majoránka, pepř, třený česnek, sůl).
- Kdo chce pokrm jemnější a krémovější, zjemní smetanou.
- A co ke guláši podávat? Nejlepší je krajíc čerstvého chleba nebo křupavé domácí dalamánky.
Výborný a hustý "buřtguláš"
Na závěr jsme pro vás vybrali spolehlivý recept z našeho receptáře. Na vydatné jídlo pro čtyři strávníky potřebujete podle našeho receptu 500 g uzeniny (např. točený salám, klobáska, párky, buřty), 6 větších brambor, 2 střední cibule, olej, česnek, sůl, pepř, mletou sladkou i pálivou papriku, 250 ml smetany na vaření a hladkou mouku.
- Uzeninu nakrájíme na menší kostky. Brambory oloupeme a také nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V hrnci zpěníme cibuli, přidáme uzeninu, opepříme, osolíme. Necháme opéct.
- Mezitím ve varné konvici ohřejeme vodu a utřeme česnek se solí.
- Pěkně opečenou uzeninu posypeme paprikou, aby měl guláš pěknou barvu.
- Po několika vteřinách zalijeme vařící vodou.
- Přidáme nakrájené brambory, rozetřený česnek a trochu majoránky. Vaříme 10–15 minut do změknutí brambor.
- V hrnku dohladka rozšleháme hladkou mouku, pomalu přilijeme do guláše a mícháme.
- Ke konci vaření přilijeme ještě smetanu a provaříme.
- Dochutíme podle vlastní chuti. Tmavší barvu guláše získáme přidáním mleté papriky.
Než se do vaření pustíte, doporučujeme zhlédnout následující video. S názorným postupem vám vaření půjde ještě lépe od ruky.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Komentáře