Jak se zavařuje červená řepa? Je to jednoduché, snadno si připravíme zásobu na celou zimu
Červená řepa se dobře pěstuje a dovede vyrůst do značných rozměrů. Pak se může stát, že ze zahrady doneseme plný koš krásně vybarvených řep. Jak si s takovou úrodou poradit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit červenou řepu na zavařování
Červenou řepu omyjeme od zeminy, ale neloupeme ji a nezbavujeme konečků, aby z ní zbytečně neodtékala šťáva. Uvaříme ji do poloměkka - jde to dobře na pařníku nebo v hrnci s vodou. Můžeme ji také upéct. Po změknutí ji necháme alespoň částečně vychladnout, abychom ji mohli oloupat. Jde to velmi dobře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit červenou řepu
Oloupanou červenou řepu nakrájíme na kostky a rovnáme do zavařovacích sklenic, nejlépe opatřených šroubovacím uzávěrem. K plnění sklenic se nám bude hodit nálevka, abychom nezabarvili skleněné okraje. Můžeme přidat několik plátků čerstvého křenu. Řepu zalijeme nálevem, opět pomocí nálevky. Nálev připravíme svařením 8 dcl vody, 2 dcl octu, 1 lžíce soli a cukru podle chuti. Kdo chce, přidá fenykl. Na koš řepy budeme potřebovat asi 4 litry nálevu. Sklenice uzavřeme a zavaříme klasickým způsobem po dobu 20 minut.
Sklenice se zavařenou červenou řepou necháme pozvolna zchladnout pod ručníkem. Poté odneseme k uložení do spíže. Odebíráme podle potřeby. Je vhodné skleničky doplnit nálepkou s datem zavaření.
Jak naložit červenou řepu
Výše uvedený způsob zavařování je velmi jednoduchý, nejvíce práce nám dá příprava řepy před rovnáním do sklenic. Do stejného nálevu lze zavařovat např. nakrájenou červenou papriku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 6 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 18 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 19 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Komentáře