Jak správně skladovat dýně. V dobrých podmínkách vydrží až do jara
Dýně si u nás získávají stále větší oblibu. Možná za to může odrůda hokkaido, ale i některé další, každopádně je jisté, že se jedná o skvělou plodinu do našich zahrad. Pěstování je snadné, plevel kolem dýní mnoho šance nemá a když se podaří, tak na sklizeň chodíme s kolečkem.
Správná sklizeň kvalitních plodů je důležitá pro jejich dlouhodobé skladování. Sklízíme dobře vyzrálé dýně s krátkou zasychající stopkou a po sklizni je necháme dojít na suchém a vzdušném místě pod střechou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně skladovat dýně
Dýně jsou krásné na pohled a díky tomu je jejich skladování radost. Máme pro vás několik tipů:
- Dokud je teplé počasí, sklizené dýně necháváme dojít pod střechou, nejlépe rozložené v bednách.
- Jakmile se počasí začne kazit a ochlazuje se, dýně už přeneseme do domu.
- Doporučená skladovací teplota se pohybuje v rozmezí 10–16 °C, nám se nejlépe osvědčila teplota 16–18 °C.
- Pro skladování je ideální chladná, vzdušná a dobře větratelná místnost v bytě, může to být např. ložnice, kuchyň, chodba nebo schodiště. Dobrý nápad je využít regál, polici, okenní parapet.
- Dýně by se neměly vzájemně dotýkat, ani ležet na chladné a vlhké zemi. Studený sklep není vhodný. Plody občas kontrolujeme.
- Nejdříve spotřebujeme dýně, které nebyly dostatečně vyzrálé, jsou poškozené nebo nemají stopku.
Než jednotlivé dýně odebereme na zpracování, budou velmi pěknou dekorací, která krásně prozáří a ozdobí náš byt.
A co dobrého uvařit z dýní? Možností je celá řada. Velkou oblibu má dýňová polévka, následující video vám ukáže postup.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře