Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanka lékařská (pampeliška) je vytrvalou bylinou, jejíž květy krásně prozáří každý trávník a louku. Jakmile začnou vykvétat, víme, že už konečně bude pěkné počasí. Přemýšlíte, jak si zlatou záplavu uchovat dříve než se promění v bílé chmýří? Máme pro vás osvědčený recept na pampeliškový med.

I když opravdu medem není, chutí a konzistencí ho velmi připomíná. Vyjde levně a příprava je snadná, se sběrem květů nám rády pomohou i děti. Pokud je slunečné počasí a pampelišky v plném květu, je nejvyšší čas vzít košík a vyrazit do přírody. 

Jak uvařit pampeliškový med

Na základní dávku potřebujeme 400 květů pampelišek, dva litry vody, tři bio citrony a 2 kg krystalového cukru. Pampelišky sbíráme v čistém prostředí a květy už obvykle neoplachujeme, abychom nesnížili kvalitu medu.

  1. Hlavičky pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a zkontrolujeme je, aby v nich nezůstal drobný hmyz.
  2. Pak je vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou.
  3. Přidáme citrony (omyté a rozkrájené na kolečka). 
  4. Společně vaříme 15 minut. Poté hrnec odstavíme, po zchladnutí přikryjeme pokličkou. V chladu necháme louhovat 24 hodin.
  5. Poté přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce.
  6. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme cca 1,5 hodiny. Při vaření med zhoustne a ztmavne.
  7. Horký med nalijeme do malých čistých skleniček (umytých a vypařených v troubě). K nalévání použijeme nálevku, abychom nepotřísnili okraje skleniček. Hned uzavřeme šroubovacími víčky. Kdo chce, může pro jistotu zavařit.

Med z květů používáme obdobně jako pravý med. Můžeme ho přidávat do čaje a přislazovat si jím např. ovocné knedlíky, kaše, žemlovky a nákypyVíce o způsobu využití pampeliškového medu si můžete přečíst v našem dalším článku.

Pampeliška je cennou rostlinkou lidového léčitelství i oblíbenou jarní bylinkou. Její mladé lístky můžeme přidávat do salátů i polévek. Pomohou nám překlenout období, když ještě nemáme mnoho zeleniny z vlastní zahrady, ale už se na ni těšíme. Krásně zlatý pampeliškový med nám bude připomínat krásné jaro celou zimu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více