Jak připravit světlou jíšku? Stačí pouze mouka a tuk, za pár minut je hotovo
Jíšky jsou velkými pomocníky pro zahušťování pokrmů. Světlou jíšku uplatníte do světlých polévek a omáček, ale také při přípravě bešamelu nebo do zapékaných pokrmů. K její přípravě potřebujete pouze dvě ingredience – tuk a mouku.
Jíška nepatří jen do české kuchyně, ale i do těch zahraničních. Tuk je nositelem chuti a zjemní mouku, pomůže se vyhnout hrudkám. Mouka slouží k samotnému zahuštění díky obsahu škrobu. I když se v dnešní době dává přednost jiným možnostem zahušťování pokrmů, jíška má své místo v našich srdcích i kuchyních.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat světlou jíšku
Pro zahuštění omáčky či polévky poslouží světlá jíška, stačí na ni pouhé dvě ingredience:
- Potřebujete stejné množství hladké mouky a tuku (máslo, sádlo nebo olej).
- Tuk nesmí být rozpálen, ale pouze rozpuštěn. Pak do něj přisypte mouku a míchejte do doby, než jíška přestane vytvářet bublinky (zpravidla stačí 1–2 minuty). Hotová jíška jemně voní a neobsahuje hrudky.
- Nenechte ji na sporáku příliš dlouho, aby se nepřipálila. Její barva má být bílá až jemně žlutá.
- TIP1: V případě, že jste všechnu jíšku nevyužili, uložte ji do lednice nebo zmrazte na příště.
- TIP2: Použijte do jíšky tuk, na kterém připravujete suroviny daného pokrmu. Když připravujete pokrm na másle, připravte jíšku z másla. Stejně tak postupujte v případě oleje nebo sádla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nezapomeňte na pravidlo horkého a vlažného – vychladlá jíška by se měla přidávat do horkého pokrmu a naopak horká jíška do vlažného. Pro delikátní omáčku či polévku bez moučné chuti ji řádně povařte v pokrmu po dobu 15–20 minut. Pochutnejte si na houbové omáčce dle Jitky zahuštěné světlou jíškou:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 4 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 6 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 8 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 19 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 21 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Polévka z hlívy s medvědím česnekem: Svěží, a přitom vydatná jarní polévka voní česnekem, pikantní chuť jí dá pálivá paprika
FOKUS: Hovězí dršťky! Jak zpracovat syrové i předvařené, jak na zadělávané na několik způsobů
Domácí jíšku se vyplatí připravit do zásoby, naše příští vaření pak bude rychlé a snadné. Poradíme, jak jíšku nejlépe uchovat
Komentáře