Jak upéct banketní pečivo? Křehké kousky jsou báječné i na silvestrovské pohoštění
Malé rohlíčky nebo jednoduché houstičky určené k dobrotám na oslavách, silvestrovském večeru či posezení s přáteli - přesně to jsou banketky. Připravují se z tučnějšího těsta a vyznačují se svoji křehkostí. Banketky se mohou zdobit kmínem nebo sezamem.
Banketky, ať už ve tvaru rohlíků nebo housek, můžeme také plnit různými pomazánkami, obložit je šunkou a zeleninou, nebo je podávat k obložené míse. Přebytek banketek můžeme jednoduše uskladnit zamrazením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký mají banketky tvar
Banketky mají nejčastěji tvar malých housek, které se lehce odlamují, a to díky své členitosti. Dalším oblíbeným tvarem jsou rohlíčky, které se báječně hodí k zakusovaní k masu či uzeninám. Tvar bagetky volíme tehdy, když se je chystáme plnit masem či pomazánkou.
Jak připravit banketky
Na tento recept si připravíme tyto suroviny: 500 g hladké mouky, 1/2 kostičky droždí, 3 lžičky cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1/2 lžíce soli a 1 žloutek.
- Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru, zasypeme trochou mouky, rozdrobíme kvasnice a umícháme kašičku. Na teplém místě necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
- Poté smícháme zbylé suroviny, přidáme kvásek a uhněteme jemné a vláčné těsto. Případně použijeme kuchyňského robota.
- Hotové těsto dáme do mísy a přikryjeme utěrkou, takto necháme kynout zhruba hodinu.
- Zvolené tvary banketek pokládáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti solí, kmínem, mákem nebo sezamem.
- Nyní je necháme 15 minut odpočinout a poté je pečeme na 180–200 °C dozlatova.
Jak jednoduše zaplést malé houstičky, to vám poradí také tento videorecept, podle kterého si můžete připravit dokonalé pohoštění na silvestrovský večer. Jakým způsobem připravujete malé banketky? Napište nám své tipy do komentáře.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 36 minutami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se pletou housky. Video předvede tři jednoduché postupy pro jejich dokonalý vzhled
Pečeme s Ivou: Kváskové bulky se sezamem mají senzační chuť! Stačilo přidat navíc špetku suroviny, kterou má každý doma
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Komentáře