Jak uvařit vajíčka, aby nepraskla? Máme pro vás 4 rady, jak prasknutí předejít
Vajíčka neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům, ať už jako tradiční výslužka pro koledníky, nebo také jako součást pohoštění pro návštěvu. Z vařených vajec připravujeme nejčastěji pomazánku či vaječnou tlačenku.
S Velikonocemi je spojená velká spotřeba vajec, ať už na výslužku pro koledníky, tak i na přípravu pohoštění. U vařených vajec, která chceme darovat jako výslužku, dbáme, aby byla dokonale uvařená a bez nevzhledných prasklin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy na vaření vajec bez prasklin
Poradíme, jak připravit dokonalá vajíčka bez chyby:
- Vajíčka si vytáhneme z lednice alespoň o 15 minut dříve, než je budeme vařit, a necháme je na lince při pokojové teplotě. Předejdeme tím teplotnímu šoku při vložení studených vajec do vroucí vody.
- Do vody vždy přidáme sůl nebo trochu octa. To zajistí, že i kdyby některé vejce prasklo, bílek nevyteče ven.
- Vejce na širším konci propíchneme špendlíkem. To umožní, aby se dovnitř dostal vzduch, vajíčka nebudou praskat a také půjdou lépe loupat.
- Vajíčka vkládáme vždy do vroucí vody (samozřejmě za předpokladu, že nejsou příliš studená z lednice), díky tomu můžeme přesně odpočítat dobu varu.
Pokud plánujete, co uvařit na velikonoční svátky za dobroty pro koledníky, nechte se inspirovat báječnou vaječnou tlačenkou se šunkou a zeleninou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 53 minutami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 20 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Báječné recepty na vejce k snídani: Máte raději míchaná nebo zastřená?
Jak snadno oloupat vejce natvrdo i jednou rukou: Stačí skořápku dobře naklepnout, důležitá je ale i teplota
Komentáře