Jak se připravuje zálivka na salát vinaigrette? Stačí pouze 2 suroviny
Připravit zeleninový salát není nic složitého, ale základ vždy stojí na chuťově vyvážené zálivce. Vinaigrette lze připravit během několika minut, a to pouze ze 2 ingrediencí. Na tomto základu lze vystavět spoustu dalších chutí a zálivku různě obměňovat.
Vinaigrette je francouzský výraz pro salátový dresink. Základem je vždy olej (panenský olivový či slunečnicový) a kyselá složka (citrónová šťáva nebo vinný ocet). K tomuto základu pak přidáváme další složky např. hořčici nebo také med.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vinaigrette
Na tuto zálivku potřebujeme 100 ml oleje, dále 30 ml vinného octa nebo citrónové šťávy, sůl a pepř podle chuti. Jakmile budeme mít tento základ, můžeme podle chuti přidat ještě med, hořčici či bylinky.
- Do misky si odměříme ocet nebo citrónovou šťávu, osolíme a opepříme, pak důkladně prošleháme metličkou.
- Nyní si vezmeme odměřený olej a tenkým pramínkem pomalu přiléváme do směsi, kterou jsme si předtím smíchali a stále šleháme metličkou.
- Vznikne nám hustá a krémová zálivka.
- Nyní ji můžeme doplnit hořčicí a medem podle naší chuti. Opět musíme vše důkladně zašlehat.
- Zálivku použijeme ihned na salát nebo necháme marinovat v lednici a použijeme později. Před použitím ji vždy opět mírně prošleháme.
Pojďte si vyzkoušet také báječný řecký salát, na který lze využít také lehkou a svěží vinaigrette zálivku. Pokud máte tipy na další salátové zálivky, napište nám je do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 7 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 20 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
Jak můžeme využít citrusy v kuchyni? Vylepší chuť omáček i polévek a hodí se také na smažené pokrmy nebo do rizota
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře