Jak uvařit hrachovou polévku? Krásně hřeje a voní báječně po česneku i majoránce
Na štědrovečerní večeři se tradičně připravuje rybí polévka. Pokud ale někomu ryba není po chuti, může si uvařit jinou typicky vánoční polévku, a to třeba hrachovou, která je dokonale provoněná majoránkou i česnekem, navíc báječně zasytí žaludek.
Hrách má velmi pozitivní vliv na funkce našeho těla, především na trávení. Je to surovina plná živin i bílkovin, již naši předci tuto výživnou polévku vařili na Štědrý večer. Můžeme se od nich nechat inspirovat a vyzkoušet to také tak.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit vánoční "hrachovku"
Na chutnou polévku si připravíme 250 g žlutého loupaného hrachu, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíci másla, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžičku sušené majoránky, sůl a pepř.
- Den předem připravíme hrách, který ponoříme do vody a necháme máčet ideálně přes noc. Na druhý den vodu slijeme a hrách přepereme. Výběrem loupaného hrachu předcházíme nepříjemnému nadýmání.
- Připravíme cibuli a česnek, nakrájíme je nadrobno. Ve větším hrnci rozpustíme máslo společně s olejem a orestujeme cibuli s česnekem dozlatova.
- Přimícháme hrách, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme doměkka zhruba 45 minut.
- Uvařený hrách rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, rozředíme ji vývarem nebo vodou.
- Nyní zbývá dochutit polévku solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.
- K polévce se podávají opečené krutonky na pánvi, na talíři polévku dozdobíme petrželkou.
Výtečnou a hřejivou hrachovou polévku můžete na vánoční stůl připravit také podle následujícího videoreceptu. A jaká je vaše oblíbená vánoční polévka? Napište nám další inspiraci do komentáře pod článkem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeská vánoční hrachová polévka: Vývar ji pozvedne na vyšší level, bylinky zmírní potíže s nafouklým břichem
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
Komentáře