Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte všechny typy smetany a víte, na co je použít? Jaká se hodí na zahuštění omáček a která do studené kuchyně?
Zdroj: Pixabay, autor: congerdesign

Pokud jdete do obchodu kupovat smetanu, narazíte na širokou nabídku, ze které můžete vybírat. Než si jednu z nabízených přidáte do košíku, musíte si nejdříve promyslet, co z ní chcete uvařit. Ne každou smetanu lze použít do svíčkové omáčky či na omáčku k těstovinám. Jak poznat tu správnou smetanu, abyste vykouzlili chutné jídlo? Poradíme vám, jak smetany rozeznat a na co kterou použít.

Za smetanu je považována nejtučnější část mléka, která musí mít podle legislativy nejméně 10 % tuku. Oblíbenou klasikou jsou smetany na vaření nebo zakysaná smetana. Jakmile má smetana více jak 30 % tuku, již se jedná o smetanu na šlehání. V obchodech také můžete narazit na tzv. dvojitou smetanu, která obsahuje 48 % tuku, na výrobcích je nejčastěji označována jako Delux.

Nízkotučné smetany

Smetana na vaření, která má nejčastěji 12 % tuku, a klasická zakysaná smetana, patří mezi nízkotučné smetany, u kterých je při vaření často problém s tepelnou stabilitou. Pokud je do pokrmu přidáte příliš brzy, mohou se srazit. Často se používají do polévek ke zjemnění. Doporučuje se u nich přidat je do pokrmu až na závěr a poté již nevařit. Zakysaná smetana je také výborná k přípravě dipů nebo do zálivek na saláty.

Vysokoprocentní smetany se hodí k zapékání

Jak bylo napsáno výše, čím více tuku smetana obsahuje, tím má lepší tepelnou stabilitu a v pokrmu se nesrazí. Hodí se tedy na pokrmy, které se zapékají v troubě, do omáček nebo také na zjemnění polévek. U vysokoprocentní smetany v omáčkách a polévkách docílíte hutnější a jemnější konzistence než když použijete smetanu na vaření. Smetanu nad 30 % lze také ušlehat a stane se z ní šlehačka. Často jsou tyto smetany používány na zdobení dortů, do sladkých krémů či dezertů.

Zakysaná smetana obsahuje mléčné bakterie

Zakysanou smetanu můžete v obchodech sehnat již od 12 % tuku až po extra tučnou, která má i kolem 30 % tuku. Její použití je velmi široké, hodí se do vařených slaných jídel na zjemnění, ale také do studené kuchyně. Zakysanou smetanu můžete použít i do sladkých jídel, ať už na ozdobení vdolečků nebo jako základ do palačinkového těsta. Pokud máte chuť na vláčné palačinky, inspirovat se můžete v našem video-receptu. Přejeme dobrou chuť!

 

Komentáře

Tonja: Děkujeme za Váš tip na další druh smetany.

Dovolím si ještě připomenout crème fraîche, smetanu s minimálně 30% mléčného tuku. Viděl jsem dokonce crème fraîche se 40% mléčného tuku. Crème fraîche se používá ve francouzské kuchyni, např. na známé quiche.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky