Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízky jsou velmi oblíbeným jídlem dětí i dospělých. Ale není řízek jako řízek. Může být obalený v trojobalu, v těstíčku nebo v kukuřičných lupínkách. I výběr masa se odlišuje, počínaje suchým kuřecím prsem a konče šťavnatou krkovicí.

Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd, na kterém si pochutná každý člen rodiny. Mezi jakými druhy masa můžeme vybírat? To si řekneme právě teď.

Jaké maso se hodí na řízky

Někdo má radši šťavnaté maso a nevadí mu prorostlejší kousek masa, jiný zase dává přednost masu libovému, bez tuku.

  • Těžko soudit, jestli je oblíbenější vepřový nebo kuřecí řízek. Každý má svá pro a proti. Řízek z kuřecího prsa je zcela bez tuku, maso je jemné, ale pro některé suché
  • Oblíbený je také kuřecí stehenní řízek, který se rozklepe z vykostěného stehýnka. Plátek masa má tmavší barvu, je šťavnatější a chuťově výraznější.
  • Rozhodneme-li se pro vepřové maso, můžeme připravit šťavnatou a prorostlou krkovici, která se také báječně hodí na grilování, ale výtečný řízek připravíme i z kýty nebo plece
  • Naprostou delikatesou potom je křehký řízek z vepřové pečeně.
  • Kdo měl tu možnost a ochutnal telecí řízky, dá nám za pravdu, že takové jídlo je zcela jedinečné. Mlaďoučká, křehká a šťavnatá telecí kýta je tou správnou volbou. Konkrétně ořech nebo vrchní šál.
  • Velmi podobné kuřecímu je i krůtí maso, kde na řízky volíme opět krůtí prso nebo stehno. Krůtí maso je oproti tomu kuřecímu pevnější, nikoli ale tužší.
  • Stejné části jako u vepřového masa vybereme také u masa z divokého prasete. Řízky nejsou tak tučné, protože zvíře strávilo celý život v pohybu. Maso je červenější a výživnější.
  • Srnčí i jelení kýta jsou mimo jiné vhodné také na řízky. Pokud je maso aromatičtější, můžeme ho přes noc naložit do mléka, které do sebe pach vstřebá. U mladých kusů to ale není nutné a tak plátky masa rovnou obalíme, osmažíme a podáváme.

Protože kuřecí prsní řízky se během smažení rychle vysouší, lze jim šťavnatost dodat naložením do jogurtu, kefíru, smetany i obyčejného mléka. Maso zkřehne, bude jemnější a šťavnatější. Postup ukáže náš videorecept:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli