Jaké suroviny můžeme použít při přípravě polévek? Poradíme vám
Polévka je výborným zdrojem mnoha tělu prospěšných látek. Obsahuje bílkoviny, vitamíny i látky, které nám pomáhají bojovat s nachlazením. Ne nadarmo je vývar nazýván přírodním antibiotikem. Víte po jakých surovinách můžete při přípravě sáhnout?
Horký vývar nebo polévky příjemně prohřejí celé tělo a ještě nás zasytí. V období nemoci je polévka často to jediné, na co opravdu máme chuť. My máme polévku spojenou s obědem, ale v jiných zemích je podávána jako teplá snídaně.
Mohlo by vás zajímat
Masový vývar
Masový vývar je nejčastěji vařeným druhem polévky. Taková polévka má samá pozitiva a neměla by být opomíjena. Do polévky nejčastěji použijeme hovězí, vepřové, drůbeží nebo rybí maso a kosti, ale můžeme sáhnout třeba i po mušlích.
Zeleninové polévky
Zeleninové polévky bývají často krémové konzistence. Nejčastěji na polévku používáme mrkev, brokolici, dýni hokaido, květák, brambory, červenou řepu, pórek, česnek a kapustu. Výhodou zeleninových polévek je menší časová náročnost na přípravu.
Luštěninové polévky
Luštěniny vynikají vysokým podílem kvalitních bílkovin a proto je vhodné zařadit je častěji do jídelníčku. A to hlavně na podzim a v zimě, kdy je naše tělo určitě ocení. K vaření polévek nejčastěji používáme čočku, fazole, hrách nebo cizrnu.
Obiloviny v polévkách
Obilná zrna jsou nositeli minerálů a vitamínů, ty pak nezbytně potřebujeme ke správnému trávení. A i z nich je možné uvařit polévku. Do této skupiny patří rýže, pohanka, jáhly a ovesné vločky. Obiloviny je dobré vždy několikrát proprat ve studené a nakonec v teplé vodě.
Koření a bylinky
Bylinky a koření můžeme při přípravě polévek směle zakomponovat. Polévku oživí a ozvláštní. Nejčastěji používáme nové koření, bobkový list a celý pepř, ale můžeme také vyzkoušet zázvor, oregano, rozmarýn, tymián, hřebíček, bazalku, kari a muškátový oříšek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké těsto připravit na perníčky? Tipy na perník pro každou příležitost
Jaké užitkové rostliny pěstovat na balkoně. Dopřejte si vlastní úrodu bylinek, plodové zeleniny i jahod
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Komentáře