Jednoduché preclíky znáte z jarmarků. S naším postupem je upečete i sami
Preclíky jsou příkladem jednoduchého levného kynutého pečiva. Přišly k nám pravděpodobně ve středověku z německy mluvících zemí (německy preclík je brezel). Na jarmarcích je nabízeli pekaři navlečené na dřevěné tyče. Těsto na jednoduché preclíky obsahuje málo tuku a žádné vejce. Po upečení preclíky křupou.
Preclíky tvoříme z tenkého válečku těsta stočeného do kroužku, konce ukončujeme překřížením. Někdy mohou mít kousky i jiné tvary (např. srdíčko, osmičku). Po vytvarování se často potírají bílkem nebo vejcem, sypou hrubou solí, kmínem, mákem nebo kořením a pečou do červena. Některé se před pečením máčejí v roztoku louhu nebo jedlé sody, čímž získají specifickou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na jednoduché preclíky
- Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí.
- Přisypeme mouku a přidáme olej a sůl.
- Vypracujeme tužší hladké a nelepivé těsto.
- Necháme asi půl hodiny zakryté kynout.
- Těsto rozdělíme na kousky, ze kterých ručně vyválíme „provázky“ tenké asi jako tužka.
- Z nich stočíme preclíky a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
- Potřeme rozkvedlaným bílkem nebo jen slanou vodou a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem nebo sezamem apod. podle chuti a zásob.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dočervena a dokřupava.
Věříme, že se vám preclíky podaří na jedničku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 8 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 9 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 10 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 11 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Svatební menu prince Williama a princezny Kate: Před 13 lety všechny uchvátil osmipatrový dort s 900 cukrovými květy
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut
Komentáře