Kdy a proč se pečou jidáše? Podle tradice mají přinášet pevné zdraví
Velikonoce jsou období přicházejícího jara a jedná se zároveň o nejdůležitější křesťanské svátky. Odedávna k nim také patří pečení báječných dobrot. Mezi nejobvyklejší druhy velikonočního pečiva patří jidáše, beránek či mazanec.
Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají jidáše většinou tvar stočeného provazu, který symbolizuje smutný konec tohoto neblaze proslulého Ježíšova učedníka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a proč se pečou jidáše
Jidáše bychom podle starých zvyklostí měli péct na Zelený čtvrtek jako připomínku této události. Tento den je zároveň považován za den odpuštění. Podle lidové tradice jidáše konzumujeme proto, abychom se uchránili před nemocemi - měly by nám přinést pevné zdraví.
Jidáše se připravují ze sladkého kynutého těsta na způsob vánočky či mazance. Ještě horké se potírají rozpuštěným medem s trochou másla. Vytvarovat je můžeme do tvaru stočeného provazu či různých pletenců, copánků či pletýnek.
Jak se zadělává na těsto a pečou jidáše vám poradí následující videorecept, který vás provede krok za krokem postupem - podle něho si můžete tuto tradiční sladkou dobrotu připravit. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 10 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 15 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře