Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Dokonale hladký karamel zvládneme i v domácích podmínkách. Postup není složitý a pokud se ho budeme držet, výsledek nás příjemně překvapí. Karamel pak použijeme na různé skvělé dobroty.
Hladký a jednoduše připravený karamel, to není nic složitého. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní. Jedna zásada je nemíchat a druhá zvolna rozpouštět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit skvělý karamel
Popíšeme jednoduchý postup:
- Do kastrůlku nasypeme cukr krystal nebo krupici.
- Plotýnku nastavíme na střední teplotu.
- Cukrem vůbec nemícháme.
- Když se cukr začne rozpouštět, ztlumíme plamen na minimum, aby se rozpouštěl pomaleji a nespálil se.
- Necháme jej zvolna samovolně rozpouštět, případně trochu pohneme kastrůlkem.
- Jakmile je karamel rozpuštěný a světle hnědý, ihned kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla.
- Pozor, horký karamel má teplotu kolem 200 °C a je velmi nebezpečný!
V horkém karamelu můžeme obalovat ovoce (jablíčka, banány), ořechy, burizony, slepovat jím oplatky nebo přilepit profiterolky na známý dort Krokámbuš (Crocquembouche), vytahovat z něj tenké „vlásky“, vyrobit domácí karamelky a další dobroty.
Komentáře
4. 5. 2024 11:20
1. 5. 2024 20:20
Karamel naprosto bez problémů :yes
30. 4. 2024 22:12
30. 4. 2024 17:59
Hned teď vyzkouším
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 2 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 14 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 15 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký cukr je na pečení nejlepší? A kam který použít? Záleží na druhu těsta, do nepečeného je práškový cukr jasnou volbou
Sladké pečení: Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je krásně vláčná
Jídelní rozmary slavných: Herec Hugh Jackman miluje maminčinu speciální žemlovku z toastového chleba podle tohoto receptu
Karamelovou šlehačku do větrníků nebo dortu s námi určitě zvládnete hned napoprvé