Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy je cuketa jedovatá? A může být cuketa vůbec jedovatá? Známe odpověď
Zdroj: Pixabay

Ač se to zdá nepravděpodobné, i cuketou se můžeme otrávit, dokonce smrtelně. Naštěstí nás hořká chuť varuje včas.

Cuketa je lahodná typicky letní zelenina, která je velmi oblíbená a variabilní. Přesto u doma pěstovaných plodů může dojít ke vzniku toxinu kukurbitacinu, který způsobuje nebezpečnou otravu provázenou průjmy a zvracením. V extrémních případech může vést až ke smrti. Kromě cuket mohou tento jed obsahovat i okurky nebo dýně.

Naštěstí nás hořká nebo trpká chuť od konzumace odradí, proto hořkou cuketu, okurku nebo dýni raději nekompromisně vyhodíme, než abychom si způsobili zdravotní komplikace. 

Jak zhořknutí předejít

Jed v plodech se kumuluje tam, kde pěstitel používá semena vlastnoručně vypěstovaná stále dokola a také při nízké zálivce. Rychle vyrostlé zeleniny z koupeného osiva se nemusíme obávat. Také koupená zelenina od ověřeného zdroje by měla být bezpečná. Proto je vždy lepší sklízet a konzumovat mladé plody.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky