Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kostival je v přírodě nepřehlédnutelný. K čemu se hodí a jak ho uchovat pro pozdější využití
Zdroj: Eva Skoumalová

Kostival je oblíbená bylina, která má významné místo při léčbě drobných zranění. Obklady z čerstvého nastrouhaného kořene se přikládají na postižené místo a nechají působit obvykle přes noc. Kořen snadno uchováme i pro pozdější použití.

Kostival je statná vytrvalá rostlina, které se dobře daří na vlhčích loukách a poblíž potoků. Listy i stonek jsou porostlé jemnými chloupky, rostlina kvete od května do července výrazně zbarvenými  fialovými květy. Sbírá se především kořen - buď zjara nebo na podzim, obvykle v době, když kostival zrovna nekvete.

Kořeny kostivalu

Kořeny kostivalu vyryjeme pomocí rýče a použijeme ho především zevně, k obkladům. Způsob jeho využití je znát již z názvu, dříve se přikládal na zlomeniny, k podpoře srůstání kostí. Kostival hojí drobné rány, zmírňuje bolesti a regeneruje tkáň. Dokonce odstraňuje modřiny po zánětu žil. Kostival je důležitá rostlina pro domácí léčení, navíc snadno dostupná.

Jak zpracovat kořen

Čerstvý kořen oškrábeme nožíkem a nastrouháme, můžeme použít elektrický přístroj, ale jeho mytí pak bude pracnější. Nastrouhaný čerstvý kořen rozložíme na papírový ubrousek nebo na kousek plátýnka a přiložíme k bolavému místu. Zakryjeme např. kouskem igelitu nebo mikrotenovým sáčkem a ovážeme, případně jinak zajistíme. Necháme působit, nejlépe přes noc.

Jak uchovat kořen

Očištěný nastrouhaný kořen můžeme zalít buď alkoholem (např. vodka) nebo olejem (obyčejný nebo olivový) a nechat dva týdny luhovat. Poté používáme k potírání. Z kořene lze připravovat i masti. Jednoduchý způsob uložení kostivalu na pozdější využití je mražení. Očištěný a nastrouhaný kořen z jarní nebo podzimní sklizně rozdělíme do mikrotenových sáčků, zmrazíme a pak podle potřeby odebíráme. Stačí vždy jen malé množství, které přiložíme na postižené místo a necháme působit.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více