Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krůtí maso: Jak je vařit a péct, aby se povedlo
Zdroj: Top recepty -jaromira18

O krůtě se říká, že nabízí až 9 druhů masa. Některé zdroje ji označují za superpotravinu, zejména díky vysokému obsahu bílkovin a některých klíčových živin. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a z 30 % tmavé. Přesto ho do našeho jídelníčku zařazujeme poměrně málo, možná to je proto, že s ním nemáme moc zkušeností.

Krůtí maso je zdravou volbou, ale je důležité připravit ho tak, aby bylo chutné a bezpečné k jídlu. Podělíme se s vámi o tipy na jeho správnou úpravu, která zajistí nejen výbornou chuť, ale i zachování výživných hodnot pro naše zdraví.

  • Prsa u krůty tvoří až 1/3 celé hmotnosti křehkého masa. Hodí se na grilování, uzení, pečení, vaření a na řízky.
  • Stehna se chutí blíží k divoké zvěřiSpodní stehna jsou nejtmavší, jsou vhodná na uzení, pečení a vaření. Horní stehna používáme na pečení a omáčky.
  • Křídla většinou pečeme.
  • Krk a bok obsahuje tuk, proto jsou vhodné na polévky.
  • Droby - játra se restují a žaludek se používá na polévky či guláš.
  • Tuk se většinou ukládá těsně pod kůži a v případě diet se může odstranit.

Pamatujte, že krůtí maso má tendenci se vařit rychleji, dbejte proto na to, aby se nepřevařilo a nevysušilo. Můžeme si pomoci několika způsoby.

  1. Marinování zachová vlhkost a dodá chuť. Obvykle se marináda připravuje z oleje, bylinek, koření a citronové šťávy.
  2. Termometrem sledujeme teplotu masa. Doporučuje se teplota 75–80 ºC.
  3. Prodloužíme dobu pečení při nižší teplotě kolem 160–165 ºC.
  4. Použijeme krycí fólii či pokličku a během pečení přikryjeme a nakonec  odkryjeme, poté necháme maso zhnědnout.
  5. Podléváme maso vlastní šťávou nebo marinádou.
  6. Po dopečení necháme maso odpočinout před krájením asi 10 minut.
  7. Krájíme proti vláknům masa.
  8. Termo-izolační nádobou udržíme šťavnatost masa, můžeme použít třeba látku.

Jak vybrat kvalitní maso

Krůtí maso je lehce stravitelné a bohaté na bílkoviny. Má nižší obsah tuku a je vhodné třeba pro dietní účely nebo sportovce. Obsahuje vitamíny typu B, železo, zinek, selen, vápník. Jeho chuť ovlivňuje to, kde se krůta chovala. Nejlepší je samozřejmě z farmy a ideálně české.

Vychytávka redaktorky Lucky

Mnozí ji určitě znáte, ale já se o ni musím podělit i s ostatními. Mám doma dva hladové ,,krky” a potřebuji polévku a maso pro chlapa. Jelikož doma chováme krůty, volba je jasná.

  • Vezmu krůtí stehno a dám je vařit do tlakového hrnce spolu se zeleninou na vývar.
  • Po uvaření (ne moc dlouhém, ať se maso nerozpadne) vyjmu maso a dám do pekáčku zapéct kůži do křupava. Jedná se o rychlý a snadný způsob, při kterém máte jistotu, že maso je měkké a zároveň není vysušené.
  • U tohoto pečení sice není výpek, ale pokud ho zrovna nepotřebujete, tak za mě je tento postup ideální volbou, kterou používám často.

Pokud jste už vyzkoušeli, můžete dát k článku palec (tento tip je užitečný) nebo nám do  komentáře napište, na jaký způsob máte nejraději krůtí maso vy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více