Krůtí maso: Jak je vařit a péct, aby se povedlo
O krůtě se říká, že nabízí až 9 druhů masa. Některé zdroje ji označují za superpotravinu, zejména díky vysokému obsahu bílkovin a některých klíčových živin. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a z 30 % tmavé. Přesto ho do našeho jídelníčku zařazujeme poměrně málo, možná to je proto, že s ním nemáme moc zkušeností.
Krůtí maso je zdravou volbou, ale je důležité připravit ho tak, aby bylo chutné a bezpečné k jídlu. Podělíme se s vámi o tipy na jeho správnou úpravu, která zajistí nejen výbornou chuť, ale i zachování výživných hodnot pro naše zdraví.
- Prsa u krůty tvoří až 1/3 celé hmotnosti křehkého masa. Hodí se na grilování, uzení, pečení, vaření a na řízky.
- Stehna se chutí blíží k divoké zvěři. Spodní stehna jsou nejtmavší, jsou vhodná na uzení, pečení a vaření. Horní stehna používáme na pečení a omáčky.
- Křídla většinou pečeme.
- Krk a bok obsahuje tuk, proto jsou vhodné na polévky.
- Droby - játra se restují a žaludek se používá na polévky či guláš.
- Tuk se většinou ukládá těsně pod kůži a v případě diet se může odstranit.
Mohlo by vás zajímat
Tajemství šťavnatého krůtího masa
Pamatujte, že krůtí maso má tendenci se vařit rychleji, dbejte proto na to, aby se nepřevařilo a nevysušilo. Můžeme si pomoci několika způsoby.
- Marinování zachová vlhkost a dodá chuť. Obvykle se marináda připravuje z oleje, bylinek, koření a citronové šťávy.
- Termometrem sledujeme teplotu masa. Doporučuje se teplota 75–80 ºC.
- Prodloužíme dobu pečení při nižší teplotě kolem 160–165 ºC.
- Použijeme krycí fólii či pokličku a během pečení přikryjeme a nakonec odkryjeme, poté necháme maso zhnědnout.
- Podléváme maso vlastní šťávou nebo marinádou.
- Po dopečení necháme maso odpočinout před krájením asi 10 minut.
- Krájíme proti vláknům masa.
- Termo-izolační nádobou udržíme šťavnatost masa, můžeme použít třeba látku.
Jak vybrat kvalitní maso
Krůtí maso je lehce stravitelné a bohaté na bílkoviny. Má nižší obsah tuku a je vhodné třeba pro dietní účely nebo sportovce. Obsahuje vitamíny typu B, železo, zinek, selen, vápník. Jeho chuť ovlivňuje to, kde se krůta chovala. Nejlepší je samozřejmě z farmy a ideálně české.
Vychytávka redaktorky Lucky
Mnozí ji určitě znáte, ale já se o ni musím podělit i s ostatními. Mám doma dva hladové ,,krky” a potřebuji polévku a maso pro chlapa. Jelikož doma chováme krůty, volba je jasná.
- Vezmu krůtí stehno a dám je vařit do tlakového hrnce spolu se zeleninou na vývar.
- Po uvaření (ne moc dlouhém, ať se maso nerozpadne) vyjmu maso a dám do pekáčku zapéct kůži do křupava. Jedná se o rychlý a snadný způsob, při kterém máte jistotu, že maso je měkké a zároveň není vysušené.
- U tohoto pečení sice není výpek, ale pokud ho zrovna nepotřebujete, tak za mě je tento postup ideální volbou, kterou používám často.
Pokud jste už vyzkoušeli, můžete dát k článku palec (tento tip je užitečný) nebo nám do komentáře napište, na jaký způsob máte nejraději krůtí maso vy.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 20 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Co s vařeným masem z vývaru? Vykouzlete z něj další skvělé jídlo za pár korun
Jak grilovat krůtí maso? Poradíme jednoduchý návod na přípravu šťavnatého krůtího masa na grilu
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Komentáře