Kypřicí prášek neboli prášek do pečiva - jak funguje a k čemu se používá
Prášek do pečiva je suché chemické kypřidlo, které využívá uvolňování oxidu uhličitého do těsta ve formě bublinek a tím ho kypří. Používá se často místo droždí, protože nemá příchuť kvasinek.
Kypřicí prášek přidáváme do těst, určených k okamžitému pečení. Není vhodný do těsta, které se musí nechat odležet nebo kynout. Prášek do pečiva se míchá s moukou, protože s tekutinami okamžitě reaguje a ztrácí účinnost.
Kde se používá kypřicí prášek
Má mnoho způsobů využití, poradíme vám pár tipů:
- Prášek do pečiva je důležitý při přípravě piškotových, třených i křehkých těst a muffinů. Přidává se do houskových knedlíků, palačinek, koláčů a vdolečků. Dokáže nakypřit nákypy a nádivky, ale i noky a zavářky.
- Prášek do pečiva využijeme při čištění skvrn na oblečení, k uvolnění odpadu v dřezu nebo ho přidáváme do pračky při bělení záclon. Pohlcuje pach v ledničce, leští se jím šperky a podle našich babiček léčí mykózy.
Když zapomeneme koupit droždí a chceme vařit houskové knedlíky, můžeme ho rychle nahradit právě práškem do pečiva - podívejte se na náš videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře