Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Marokánky patří mezi vyhledávané druhy cukroví, zároveň jsou plné kvalitních surovin. Jsou vláčné, měkké a chuťově opravdu výtečné. Pokud jste je ještě nezkoušeli upéct, udělejte letos výjimku a uvidíte, že se zařadí mezi vaše favority.
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného ovoce, navíc jsou polité čokoládou. Jedná se tedy o cukroví plné hodnotných a chutných surovin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 tipů na přípravu marokánků
Marokánky jsou snadné na přípravu a hned hotové. Doporučujeme při jejich výrobě nešetřit a připravit je z kvalitních surovin. Díky malému podílu mouky a cukru je můžeme považovat za jedno ze zdravějších cukroví.
- Na základní dávku budeme potřebovat 1 smetanu ke šlehání, 100 g cukru, 1 lžíci medu, 30 g másla, 150 g ořechů, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného), 40 g hladké mouky a čokoládovou polevu.
-
Smetanu společně s cukrem rozehřejeme v hrnci, přidáme med a máslo, provaříme na hustou konzistenci. Dále přidáme mouku, provaříme na hustou kaši a přidáme zbylé suroviny.
-
Následně lžící tvoříme malé hromádky na pečicí papír a rozetřeme je na slabou placku.
-
Pečeme je ve vyhřáté troubě (na horkovzduch) při teplotě 180 °C zhruba 10–15 minut.
-
Vychladlé marokánky namáčíme nebo potíráme čokoládovou polevou.
- Při pečení těchto placiček je nutné odhadnout správnou dobu pečení, aby nebyly přepečené a následně příliš tvrdé na skus. U marokánek poznáte, že jsou hotové, když mají zlatavé okraje.
- Tip: Připravujete marokánky? Zapojte svou fantazii a použijte do nich různé druhy ořechů, kandované ovoce nebo třeba kokos.
Marokánky je vhodné začít péct druhý adventní týden, aby byly do Vánoc správně uležené. Pokud váháte s postupem, zhlédněte náš videorecept, který vám s pečením poradí krok po kroku.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v druhém adventním týdnu? Pečeme kokosky a pusinky. Slepujeme marmeládou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Marokánky a florentýnky vypadají hodně podobně. Přesto jsme několik rozdílů vypátrali
Komentáře