Marokánky a florentýnky vypadají hodně podobně. Přesto jsme několik rozdílů vypátrali
Připadají vám marokánky a florentýnky podobné? Zdánlivě jde o totožnou sladkost s různými názvy, ale není to tak. Rozdíly jsou v přípravě i ve složení, třebaže vypadají hodně podobně.
Florentýnky neobsahují mouku, zato místo směsi ovoce a rozinek je v nich kandovaná pomerančová kůra, která jim dodává typickou chuť. Jsou také hodně tenoučké, roztečou se do síly papíru.
Jak na marokánky
Známější marokánky můžete zkusit podle tohoto receptu:
V hrnci promícháte 150 ml smetany ke šlehání, 75 g másla, 100 g hnědého cukru, 40 g medu a 115 g hladké mouky a povaříte nad mírným plamenem do zhoustnutí.
Pak odstavíte a vmícháte 150 g směsi sekaných mandlí a ořechů, 160 g směsi pokrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce a 50 g rozinek.
Dvěma lžičkami děláte hromádky dál od sebe na plech vyložený fólií na pečení, trošku rozplácnete a pečete při 170 °C dozlatova.
Na florentýnky je potřeba pomerančová kůra
Na florentýnky si připravte hlavně kandovanou pomerančovou kůru a mandle oloupané a nakrájené na hranolky nebo plátky.
150 g cukru, 90 g medu a 175 g (2 dl) smetany ke šlehání svařte a odstavte. Pak přidáte 150 g posekané kandované pomerančové kůry a 150 g mandlových hranolků nebo lupínků.
Ze vzniklé hmoty tvarujete placičky na plech vyložený teflonovou nebo silikonovou fólií na pečení a upečete v mírné troubě při 150 °C dorůžova. Naše šikovná uživatelka hmotu dávala na linecká kolečka a pekla společně.
Marokánky i florentýnky po upečení zdobíte na spodní straně čokoládou. Uchovávejte je v suchu a chladnu. Tak příjemné pečení!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
14. 12. 2023 11:41
12. 12. 2023 17:15