6 způsobů, jak nakrájet cibuli: Poradíme vám, jak se který tvar cibule používá
Cibule je nejčastěji používaná zelenina v teplé i studené kuchyni. Jí se až po oloupání vrchní suché slupky. Má ostrou, palčivou chuť, která tepelnou úpravou zmizí a zůstane jen sladká a výrazná chuť cibule.
Krájení cibule je malá věda a každý její tvar vzniklý po nakrájení má v kuchyni svou úlohu. Potřebujeme jen ostrý nůž, prkénko a vědět, co budeme vařit. Poradíme vám, jaké jsou nejčastější tvary cibule a k čemu se používají.
Způsoby, jak nakrájet cibuli
Známe 6 způsobů krájení cibule:
- Na kostičky krájíme cibuli do základu na polévky, guláše a dušenou zeleninu.
- Na kolečka - po rozebrání můžeme cibuli obalit v těstíčku a usmažit.
- Na plátky se přidává k masu, k aspiku, zdobí se pečivo s pomazánkami.
- Na měsíčky pokrájená cibule patří pod pečené maso k zelí a knedlíkům.
- Na proužky - používáme do cibulačky, na ozdobu guláše a do salátů.
- Na čtvrtky - na pečení v alobalu s masem a bramborami, na různé špízy.
Aby se cibule při krájení nerozpadala, nedořezáváme ji až u kořene. Proti slzení kromě kapesníku pomáhá namočit nůž do studené vody, zrychlit krájení na minimum nebo i koupě speciálních brýlí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 1 hodinou
Hruškový karamel
Přidáno před 2 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 5 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 7 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Komentáře