Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Plody jedlých kaštanů se podobají kaštanům, které děti rády sbírají pod stromy. Na rozdíl od nich jsou ale skutečnou pochoutkou, jejich chuť nám nejspíš bude připomínat ořechy.
Při nákupu vybíráme zdravé kaštany shodné velikosti - aby potřebovaly stejnou dobu na pečení. Větší plody se nám budou lépe připravovat a loupat. Budou mít lepší chuť (nebudou vysušené).
Před konzumací si kaštany tepelně upravíme. Pokud je chystáme poprvé, bude nám na vyzkoušení stačit několik plodů na osobu. Budeme překvapeni, jak jsou vydatné a syté. Příště si jich můžeme připravit více.
Mohlo by vás zajímat
Tepelná úprava kaštanů
Kaštany můžeme upéct na pánvi, v troubě nebo na grilu. Dokonce je můžeme uvařit ve vodě. Vyzkoušíme si, který způsob nám bude nejlépe vyhovovat a jak nám budou kaštany nejvíce chutnat.
Kaštany připravujeme těsně před konzumací, tak si na nich nejvíce pochutnáme.
Mohlo by vás zajímat
Postup pečení kaštanů na pánvi
- Když kaštany před pečením na tři hodiny namočíme do vody nebo je krátce spaříme, změknou. Namočení sice není nutné, ale díky němu budou chutnější.
- Potom je na zaoblené straně nařízneme do kříže. Každý zářez bude asi 2 cm dlouhý a 5 mm hluboký. Krájíme opatrně, abychom se nezranili.
- Pečeme je za občasného promíchání na suché pánvi po dobu přibližně 10–15 minut. Kdybychom je nemíchali, kaštany by začaly brzy z jedné strany černat a pálit se.
- Když kaštany postupně tmavnou, což je v pořádku, dáváme pozor, aby nečernaly.
- Jakmile začnou v řezu pukat, otevírat se a zároveň se objeví žlutá dužina, odstavíme pánev. Sundáme je z ní a přendáme na talíř.
- Co nejdříve je vyloupneme ze skořápky i z tenké slupky, která je pod skořápkou. Tím jsou kaštany připraveny ke konzumaci nebo k dalšímu využití.
Mohlo by vás zajímat
Pečení v troubě na plechu
- Když kaštany před pečením na tři hodiny namočíme do vody nebo je krátce spaříme, změknou a nebudou se při pečení zbytečně vysoušet. Tím pádem budou chutnější.
- Jedlé kaštany připravujeme v troubě na suchém plechu - pečeme je asi 15 minut při teplotě přibližně 200 °C.
- Po tepelné úpravě je co nejdříve vyloupeme, jinak skořápka opět ztvrdne.
- Potom je buď sníme nebo pužijeme na další vaření.
Pečení na grilu
- Kaštany pohodlně připravíme i na grilu.
- Výhodou tohoto způsobu je, že se kaštany rovnoměrně propékají ze všech stran.
Servírování kaštanů
Pokud kaštany chystáme jako pohoštění, servírujeme je neloupané.
Strávníci si je mohou po vyloupání lehce posolit.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 58 minutami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 2 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jedlé kaštany patřily k adventu už za Josefa II.: Nejstarší kaštance v Česku je 250 let
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Komentáře