Jak správně připravit jedlé kaštany? Je to dobrota plná vitaminu C pro malé i velké
16. 11. 2020 Vaření
Jedlé kaštany nepatří jen do příběhu Olivera Twista. Typicky podzimní dobrota obsahuje stejné množství vitaminu C jako citron a připravit si ji můžete i doma. Kaštany se dají péct, ale i vařit. Jak na to, aby se vám povedly?
Blahodárné kaštany
Kaštany patří k podzimu stejně jakou pouštění draka, žluté listí a sychravé počasí. Tentokrát ale není řeč o kaštanech, do kterých napícháte špejle a vyrobíte z nich různá zvířátka - to jsou totiž plody jírovce maďalu, a i když jsou jedlé, moc by vám nechutnaly. Zato plody kaštanovníku setého, tedy kaštany jedlé, to je úplně jiná káva.
Nejen, že je to opravdová pochoutka, konzumace jedlých kaštanů má pro náš organismus celou řadu benefitů. Předně obsahují velké množství vitaminu C - skoro stejné, jako má citron. V 10 g plodů je obsaženo asi 40 mg tohoto vitaminu, který je tak nezbytný pro naši imunitu. Dále stejné množství kaštanů obsahuje asi 15 mg vitaminu B1, dále vitaminy E a K, draslík, fosfor, hořčík, železo, a dokonce i jeden důležitý antioxidant - tanin.
Mohlo by vás zajímat
Pravidelná konzumace jedlých kaštanů tedy vám nebo vašim dětem zaručí podporu dobrého trávení i obranyschopnosti, pomůže s celkovou detoxikací organismu či snížit krevní tlak. Kaštany potlačují únavu a bolest hlavy, díky obsahu hořčíku mají příznivé účinky i v případě psychických obtíží nebo úzkostí. Zlepšují i kvalitu pleti, vlasů a nehtů a mají i mírně protiprůjmový účinek. To už je poměrně dost výhod na hrst tak malých plodů, co říkáte?
Jak jedlé kaštany připravit?
Kaštany si můžete velmi snadno připravit doma. Jsou dva způsoby, jak na to, můžete si je dát pečené, anebo vařené.
Mohlo by vás zajímat
Pečené kaštany
Ještě před pečením jedlé kaštany necháme asi 3 hodiny máčet ve vodě, aby změkly. Poté plody na jedné straně (té špičatější) nařízneme do tvaru písmene X, zářez by měl být asi 2 cm dlouhý a 4 mm široký. Kaštany pečeme v hluboké pánvi nebo v troubě na suchém plechu při teplotě 200°C 10 - 15 minut nebo do té doby, dokud v řezu nezačnou pukat a neobjeví se žlutá dužina, kterou pak snadno vyloupneme a sníme. Tip: Při pečení kaštany sem tam promíchejte vařečkou, aby se nepřipálily.
Mohlo by vás zajímat
Vařené kaštany
Naříznuté kaštany nasypeme do vroucí vody a necháme je vařit na středním plameni asi 8 - 10 minut. Poté slijeme vodu a horké kaštany přesypeme do utěrky. Pořádně promačkáme, aby skořápka popraskala a ještě teplé kaštany vyloupeme. Pozor! Pokud necháte kaštany po vaření moc vychladnout, skořápka opět ztvrdne a nepůjde oloupat.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hrušky, podzimní kolegyně jablek: Dietní ovoce dokáže odstranit jedovaté látky z těla
Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v celé řadě receptů
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 5 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 10 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů