Jak obarvit různé pokrmy? Použijeme přírodní jedlé barvy
Přírodní barviva jsou šetrná k našemu organismu i k přírodě. Jsou to barvy, které pocházejí z rostlin, ovoce nebo zeleniny. Neobsahují žádné chemické přísady, lepek ani alkohol, takže je mohou bez problémů užívat i děti.
Svět kolem nás je barevný. Barvy vnímáme už od narození, ale jsou věci, které chceme mít barevnější, než ve skutečnosti jsou. Barvy jsou krásné a nabuzují příjemné pocity. Jak na to, abychom obarvili potraviny bez použití umělých barviv?
Mohlo by vás zajímat
Přírodní barviva jsou všude kolem nás
Musíme počítat s tím, že přírodní barvy nejsou tak výrazné jako umělá barviva:
- Červená barva - řepa, maliny
- Oranžová barva - mrkev, dýně hokkaido
- Okrová barva - cibulové slupky
- Žlutá barva - kari, indická kurkuma, mrkev
- Fialová barva - řepa, červené zelí
- Zelená barva - listový špenát, matcha
- Modrá barva - borůvky, lesní ostružiny
- Hnědá barva - ořechové slupky, káva
- Černá barva - sépiový inkoust
Barvy získáme ve formě sušeného a rozdrceného ovoce nebo zeleniny, jejich umixováním a přidáním do pokrmů, uvařením na kaši se solí nebo octem a scezením přes plátýnko.
Pastelových odstínů barev dosáhneme rychle - potřebnou surovinu nadrtíme nebo rozmixujeme a zalijeme trochou vody. Po chvíli se tekutina zbarví a můžeme ji použít například do limonád, do krémů nebo do dětských kaší a příkrmů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 12 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Duhový dort: Naučíme vás, jak připravit, upéct a složit barevné korpusy, které v řezu vypadají jako duha
Nejlepší kaše pro děti: Rýžová, jáhlová, kukuřičná a další. Kdy s nimi začít a jak je správně uvařit?
Komentáře