Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnoho z nás si Vánoce nedokáže představit bez cukroví, zejména toho lineckého. Hladká mouka, moučkový cukr, máslo, žloutek, vanilka, citrónová kůra a nejlépe rybízová marmeláda. To jsou základní suroviny, které k přípravě lineckého těsta potřebujeme.

Linecké cukroví se řadí mezi nejoblíbenější mlsání k vánočnímu stromečku, jelikož sladkou chuť těsta skvěle doplňuje kyselejší marmeláda. Těsto na linecké v období Vánoc sice pohodlně seženeme v každém větším supermarketu, není však nad to si upéct cukroví z domácího těsta.

Proč se drobí linecké těsto

Jestliže se těsto na linecké cukroví drobí, chybí v něm dostatek tekutiny, těsto je tedy příliš suché. Naštěstí se to dá jednoduše napravit, tedy přidat nějakou mokrou přísadu. Může to být trocha žloutku, část ze zbylého bílku, máslo, mléko či smetana, ale i studená voda. Tekutinu však přidáváme po malých dávkách, aby těsto na linecké nebylo naopak příliš mokré a nelepilo se.

Pokud by se nám přeci jenom nepodařilo dosáhnout správné konzistence těsta a špatně by se nám s ním pracovalo, můžeme ho natlačit do formiček ve tvaru košíčků. Ty po upečení naplníme marmeládou, máslovým či pudinkovým krémem a drobivé či lepivé těsto tak jednoduše zpracujeme.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky