I v panelákovém bytě můžete připravit některé ze zabijačkových specialit. Vyzkoušejte huspeninu neboli sulc
Sulc neboli huspenina je třaslavá lahůdka z masa a přírodní želatiny, kterou si můžeme připravit poměrně jednoduše. Uvařené maso a zeleninu umeleme nebo nasekáme, ochutíme a s vývarem nalijeme do nádob.
Na dobrou domácí huspeninu budeme potřebovat hlavně kůží potažené části vepře, např. koleno, nožičky, části vepřové hlavy, kůže. Suroviny zakoupíme v řeznictví nebo je získáme při zabijačce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Složení huspeniny
Doma suroviny dočistíme, zalijeme studenou vodou, a s kořením (kuličky celého pepře, nového koření, bobkový list, případně tymián) zvolna uvaříme úplně doměkka. Správná huspenina obsahuje 55 % masa, 30 % vývaru a 15 % zeleniny (mrkev, petržel, celer, případně kyselé okurky a cibule).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ten nejlepší sulc
Sulc patří k jednoduchým lahůdkám z vepřového masa. Zvládneme jej i v běžném bytě.
- Vařené kusy vepřového vylovíme nebo vývar scedíme a zachytíme.
- Po částečném zchladnutí pečlivě maso vykostíme a nasekáme nebo umeleme na masovém strojku.
- V části vývaru uvaříme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Podle Kuchařky naší vesnice můžeme nakonec přidat kostičky okurek a cibuli nadrobno. Necháme jen přejít varem. Dochutíme octem a solí. Kořenovou zeleninu můžeme uvařit i v celku a umlít stejně jako maso.
- Zeleninu s vývarem a masem lijeme do připravených nádob a necháme ztuhnout do druhého dne v chladnu.
- Z povrchu sebereme usazený tuk.
- Připravený sulc můžeme nalít i do nádob k zavaření (sklenice, plechovky), v tom případě by v něm mělo být více masa než aspiku. Sterilujeme dvojitou sterilací.
- Huspeninu (sulc) krájíme na proužky a podáváme s octem a cibulí. Přílohou je čerstvý chléb.
Přírodní kolagen obsažený v huspenině prospívá našim kloubům a pleti. Kromě sulcu mohou začátečníci podle videa připravit tlačenku.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 2 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Komentáře