Jídla z hub a s houbami chutnají většině lidí, jsme národ houbařů. Houby umíme i zajímavě zpracovat. Mnoho nejlepších receptů se dědí v rodinách od maminek a babiček na dcery.
Dát houby pod maso, kde plní roli ochucovadla a koření, je poměrně jednoduché. My jsme se tentokrát zaměřili na recepty, ve kterých houby hrají hlavní roli. Mezi nejoblíbenější jídla patří kulajda, houbové řízky, houbová omáčka, houbový pekáček, houbová smaženice, zapečené nudle s houbami a houby na smetaně.
V osolené vodě doměkka uvaříme nakrájené brambory, houby a cibuli s kmínem a bobkovým listem. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Provaříme, vlijeme vejce, necháme ztuhnout, dochutíme octem a čerstvým koprem. Tato jednoduchá chutná polévka patří k našim kulinářským pokladům.
Silnější plátky hub osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance, usmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory a tatarskou omáčkou. Tatarskou omáčku můžeme připravit domácí.
Nakrájené houby uvaříme ve vodě doměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, provaříme, dochutíme a podáváme s knedlíkem, bramborem nebo těstovinami.
Tip: Doporučujeme houby místo vaření podusit na zpěněné nakrájené cibuli a pak zahustit podle receptu. Výsledek bude méně rychlý, ale chutnější.
Když najdeme dostatek hřibovitých hub, upečeme houbový pekáček, je to výborné. Houby omyjeme, okořeníme, vložíme na osmahnutou slaninu, zalijeme smetanou a pečeme doměkka. Podáváme s bramborami nebo pečivem.
Na cibuli, zpěněnou na sádle, vložíme omyté a nakrájené houby, okořeníme, osolíme a dusíme doměkka. Zalijeme rozkvedlanými vejci a necháme je srazit za stálého míchání. Podáváme s chlebem. Jak připravit houby na smaženici, si můžete přečíst v našem dalším článku.
Zapečené těstoviny s houbami jsou variací na oblíbené šunkofleky a mají příjemně výraznou chuť. V tomto receptu jsou doplněné ještě uzeným masem a strouhaným sýrem. Uvařené těstoviny promícháme s podušenými houbami, nakrájeným uzeným (není nutné), nastrouhaným sýrem a vejci. Zapečeme v pekáčku nebo zapékací míse do zezlátnutí povrchu.
Tip: Podobně můžeme s podušenými houbami zapéct i plátky předem uvařených brambor.
Oblíbenost houbových omáček potvrzuje recept na lišky na smetaně. Čerstvé lišky lze i koupit. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a společně smažíme. Okyselíme a přidáme lišky. Podlijeme a dusíme téměř doměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, provaříme, dochutíme a podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo noky. Jak uvařit domácí hrnkové knedlíky, poradí náš další článek.
Komentáře