Kýchavná neděle na památku morových ran: Co se peklo v dobách hladomoru
Třetí neděle postní byla pojmenována podle středověké metly lidstva, moru, který se v prvopočátcích projevoval hlasitým kýcháním. Lidé od nemocného utíkali se zvoláním: „Tak to tě pozdrav už jen Pán Bůh“. Dodnes se při kýchnutí říká „pozdrav Pán Bůh“ či „Pámbíček pozdrav“. Také se traduje, že kdo na kýchavnou neděli třikrát kýchne, bude celý rok zdráv.
Co byly morové rány
V dobách neúrody přicházel mor častěji a byl úpornější. Výjimkou nebyly ani hladomory. V dobách hladomorů se k mouce na chléb přidávalo leccos, aby se nastavila nebo nahradila. Podle záznamů z 16. století odezněla jedna morová rána po mši konané třetí postní neděli, proto byla pojmenována Kýchavná, píše se v knize České Velikonoce od Petra Herynka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se peklo v dobách hladomoru
Benátští pekaři pekli v dobách hladomoru chléb z tmavé mouky a medu, který prý zachránil mnoho životů. Na počest odvrácení hladomoru bylo pojmenováno toto pečivo „chléb svatého Marka“, protože i on se takovým chlebem živil. Na den jeho svátku se v mnoha zemích peče podobné pečivo. Perníkáři, aby dodali vážnost svým výrobkům, si zvolili sv. Marka za svého patrona.
Chutný domácí chléb
My můžeme třetí postní neděli oslavit chutným domácím chlebem a budeme blahořečit pokroku, že nemusíme mouku ničím nahrazovat. Jeden z domácích chlebů názorně předvádí náš video-recept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Do jitrnicového prejtu potřebujeme kynutou obyčejnou buchtu. Poradíme, jak ji upéct
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře