Hledáte výborný krém našich babiček k plnění a zdobení dortů, rolád a cukroví? Vyzkoušejte klasický vaječný podle tohoto receptu
Krém z vajec šlehaných nad párou je jedním z nejoblíbenějších krémů do dortů, rolád, zákusků i cukroví. Je jemný a nadýchaný, lze ho dobře a různými způsoby dochutit. Poradíme, jak ho nejlépe připravit.
Velká výhoda vaječného krému je ta, že je variabilní a poměrně trvanlivý. Moučníky a zákusky s ním bychom měli zkonzumovat do 3 týdnů. Používáme ho především do dortů a rolád, o kterých víme, že se brzy spotřebují.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme vaječný krém
Na krém si nachystáme misku (raději nerezovou), kterou můžeme posadit nad hrnec s vroucí vodou, budeme totiž vařit v páře.
- Dále si připravíme 3 čerstvá vejce, 150 g krupicového cukru a 250 g másla. Krém z tohoto množství vystačí na 1 klasický dort.
- Vejce rozklepneme do misky, přidáme cukr a začneme šlehat.
- Když hmota zesvětlá, posadíme misku nad páru a stále zvolna šleháme. Dno misky se nesmí dotýkat hladiny vody v hrnku. Vaříme jen v páře.
- Vejce zhoustnou.
- Ve chvíli, kdy vejce na okraji misky začnou zasychat, je uvařeno.
- Misku s vejci sundáme z hrnku a ještě je šleháme až do vychladnutí. V této fázi můžeme přidat ochucení (např. oříšky, změklou čokoládu, rum, mletou kávu). Tip: dokonalé lískové oříšky do krému připravíme tak, že je nasucho opražíme, v utěrce vymneme ze slupek a pak nastrouháme nebo umeleme. Praženými oříšky získá krém báječnou chuť.
- Změklé máslo v pokojové teplotě šleháme s prosátým moučkovým cukrem (množství cukru podle chuti) do pěny, a do něj po lžících přidáváme vaječnou směs také v pokojové teplotě. Vyšleháme na hladký krém.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Trvanlivý krém s moučnou kaší využijeme při plnění řezů nebo cukroví. Poradíme, jak na něj a jakou mu dát příchuť
Jaký cukr je na pečení nejlepší? A kam který použít? Záleží na druhu těsta, do nepečeného je práškový cukr jasnou volbou
Komentáře