Vietnamské jarní závitky: Plněná asijská pochoutka z rýžového papíru
Jarní závitky se připravují z listů rýžového papíru, který se plní zeleninou, masem a bylinkami. Pak se zabalí do podoby svitku či psaníčka a konzumují syrové, smaží, fritují nebo pečou v troubě.
Plněné vietnamské závitky jsou k dostání v každé asijské restauraci nebo ve stánku s občerstvením. Můžeme si je kdykoliv koupit smažené, ale málokdo je ochutnal syrové. Jejich příprava není vůbec složitá - můžeme vám s ní poradit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu jarních závitků
Musíme si předem připravit suroviny, které potřebujeme k výrobě rolek:
- Rýžový papír (budeme-li závitky smažit, musí být papír ke smažení vhodný)
- Krevety, kuřecí nebo mleté vepřové maso, surimi tyčinky, losos
- Zelenina - okurky, mrkev, houby (Jidášovo ucho), zelí, kedlubna, cibule, klíčky
- Rýžové nebo skleněné tenké nudle, předem namočené nebo uvařené.
Rýžový papír namočíme do teplé vody (lze přimíchat vidličkou rozšlehaný bílek nebo pivo) a po úplném změknutí ho přeložíme na utěrku. Poklademe zeleninou, okořeníme pepřem, čínským kořením apod., popřípadě na něj naklademe předem orestovanou náplň. Papír zabalíme jako dopis, smotáme do tvaru válečku a necháme zaschnout.
Jak tepelně upravit závitky
- Syrové závitky necháme před podáváním chvíli uležet. Musíme počítat s tím, že rýžový papír má konzistenci tužší želatiny a musíme ho více kousat.
- Smažené závitky připravujeme v horké olejové lázni a poté necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Pečené závitky potřeme před vložením do trouby olejem a klademe na plech na pečicí papír, kde je upečeme do červena.
Závitky podáváme se sójovou nebo rybí omáčkou, se sladkou chilli omáčkou nebo ústřicovou omáčkou a česnekem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře