Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
3. 9. 2021 Vaření
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je oblíbená mezi dětmi i dospělými. Skvělá je na toastech, palačince, jako součást dortového krému nebo jen tak na lžičce rovnou ze sklenice. A úplně nejlepší je, když si ji vyrobíte doma! Máme pro vás parádní recept!
Hlavně hodně oříšků
Slavná pomazánka z lískových oříšků Nutella pochází z Itálie a její dějiny sahají až do čtyřicátých let minulého století. Před ní ještě existovala jiná podobná dobrota pojmenovaná gianduja, ta se ale původně dělala v pevném stavu a obsahovala mnohem víc oříšků než kakaa. Ostatně důvodem jejího vzniku byl nedostatek kakaa a kakaových bobů v poválečném období. Název Nutella nese tento čokoládový zázrak od roku 1963, jak je uvedeno na stránkách NutellaUSA.com, a vžil se natolik, že se používá obecně k pojmenování podobných pomazánek.
Mohlo by vás zajímat
Domácí je lepší
I když má originální Nutella vynikající chuť, nejzdravější úplně není hlavně kvůli obsahu jednoduchých cukrů a palmového oleje, kterých je v ní mnohem víc než lískových oříšků nebo kakaa. Palmový olej přitom můžete při vlastní výrobě nahradit jakýmkoliv tukem, ideální je kakaové máslo nebo kokosový olej, ale i normální máslo. Pokud si chcete vychutnat nutellu složenou opravdu jen z oříšků a kakaa a bez dalších zbytečných složek, udělejte si ji doma – pořádnou, hutnou a vonící po lískových oříšcích.
Mohlo by vás zajímat
Ve zdravější podobě
Chcete-li zdravější a raw verzi lískooříškové pomazánky, připravte si ji podle receptu z veganské kuchařky určené převážně dětem Mami, dáš dobrotu od autorky Taťány Shamma. Na pomazánku potřebujete: 2 hrnky lískových oříšků, ¼ hrnku kokosového oleje, 2 lžíce kakaa (nejlépe raw verze), 3 lžíce javorového sirupu nebo medu a ½ hrnku mandlového mléka. Pro výraznější chuť jader je dobré lískové ořechy nejprve opražit nasucho na pánvi. Pražte je ze všech stran jen pár minut. Když začne hnědá slupka praskat, pánev odstavte a ořechy nechte zchladnout. Následně je přendejte na čistou bavlněnou utěrku a krouživými pohyby je v ní promněte. Sloupne se z nich hnědá slupka a zůstanou vám krásně žlutá jádra. Opražené ořechy přendejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud se nevytvoří tužší pasta. Teprve poté přidejte olej, kakao, sirup nebo med a opět promixujte. Nakonec přilijte mléko a vymixujte hladký krém. Přendejte ho do uzavíratelných skleniček. Při plnění nezapomeňte vyklepávat vzduchové bublinky. Pomazánka je ideální k namazání na chleba, do ovesných kaší i ke slepení zdravých sušenek z ovesných vloček.
Bílá čokoláda a pistácie
Podobných pomazánek, jako je nutella, je ovšem mnohem víc, stačí třeba jen vyměnit oříšky nebo použít místo kakaa bílou čokoládu. Verze s bílou čokoládou stojí určitě za vyzkoušení. Lískové oříšky (80 g) rozmixujte s 30 g moučkového cukru na krém. V misce nad párou rozpusťte 200 g bílé čokolády a smíchejte ji s 200 ml rozpuštěné šlehačky. Přidejte lískooříškovou směs a promíchejte. Dejte do sklenice a uložte na 2 hodiny do chladničky. Pak bude dobrota připravena k použití.
Máte-li mlsný jazýček a chcete-li si pochutnat na něčem výjimečném, vyzkoušejte pistáciové máslo. Jeho výhodou je, že patří k nejzdravějším z ořechových másel, neboť pistácie obsahují málo kalorií a tuků. Potřebujete na něj 200 g nepražených a nesolených pistáciových jader, 1 lžičku hrubé soli a 1 lžíci medu. Pistácie, sůl a med vložte do mixéru. Směs mixujte na nejnižší rychlost, dokud se úplně nerozmělní, asi 30 sekund až 1 minutu. Zvyšte rychlost a mixujte asi 3 až 4 minuty, až vznikne hladká a krémová směs. Gumovou stěrkou přendejte pistáciové máslo do vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte v chladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
7 způsobů, jak upéct nejlepší vafle. Křupavé nebo vláčné, nadýchané, sladké i slané
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12