Šťouchané brambory: Jednoduchá klasika s osmaženou křupavou cibulkou a čerstvými bylinkami chutná fantasticky
21. 4. 2023 Vaření
Šťouchané brambory nejsou nijak složitým jídlem a zvládne je i začátečník. Záleží na tom, jak je upravíme a co do nich přidáme. Právě teď na jaře je báječně ochutí různé čerstvé a voňavé bylinky.
Jak na jarní šťouchané brambory
Brambory patří mezi naše tradiční jídla a šťouchané jsou jednou z podob, jak je připravit. Můžete brambory jen rozmačkat šťouchadlem, osolit a podávat. Existuje ale spousta dalších variant, jak je dochutit, a my pro vás máme tu jarní. S jarem totiž mohou být šťavnatější a plné darů jarní přírody. A právě takové šťouchané brambory si můžete připravit.
Mohlo by vás zajímat
Které brambory se hodí na šťouchané brambory
Na přípravu šťouchaných brambor se hodí hlavně moučnaté brambory, tedy varný typ C, případně B. Co ale můžete udělat, je využít už dříve uvařené brambory, a spotřebovat tak zbytky. Ty se také budou lépe opékat. Díky opékání budou chuťově výraznější.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šťouchané brambory
Na šťouchané brambory si připravte: 800 g brambor, 1 velkou cibuli, 1 lžíci sádla, 1 silnější plátek anglické slaniny, 50 ml mléka, sůl, hrst pažitky nebo petrželky.
Jak na to? Brambory oloupejte, omyjte, a uvařte v osolené vodě doměkka. Zatím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Anglickou slaninu nakrájejte na menší kostičky. Pánvičku dejte na plotnu, přidejte lžíci sádla a nechte ho rozehřát. Nasypte na něj cibulku a na středním plameni ji za občasného míchání osmažte. Výsledkem by měla být měkká nazlátlá cibulka. Přidejte slaninu a nechte ji rozškvařit.
Slijte vodu z brambor a šťouchadlem nahrubo brambory rozšťouchejte. Přidejte je k cibulce, promíchejte. Brambory by se měly zahřát a pojmout tuk. Pak se bude na dně vytvářet slabá přichycená vrstva. Míchejte necelou minutu, a když bude hrozit připálení, hned podlijte brambory mlékem. Míchejte, dokud nebude přichycená vrstvička rozpuštěná. Pak pánev odstavte a šťouchané brambory dosolte. Nasekejte pažitku nebo petrželku a vmíchejte do brambor.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Jak doladit jarní šťouchané brambory
Do jarních šťouchaných brambor se hodí nejen pažitka nebo petrželka, ale také další jarní rostliny. Na záhonech se už klubou keříky libečku neboli vopichu. Tato velmi aromatická rostlinka dodá bramborám lahodný nádech. A je třeba myslet na to, že je skutečně silná, a proto jí stačí málo.
Z dalších rostlin se hodí i medvědí česnek, jarní cibulka, řeřicha, polníček. Můžete přidat i spařené kopřivy.
Aby byly jarní šťouchané brambory skutečně osvěžující, lze nakonec vmíchat i lžíci až dvě zakysané smetany nebo tvarohu. Brambory můžete na talíři ozdobit jedlými květy sedmikrásky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12