Holka u plotny radí: Tuniská polévka chorba frik voní římským kmínem, rajčaty a česnekem a snadno se připravuje
12. 6. 2023 Vaření
Chystáte se na dovolenou do Tuniska? Pak určitě vyzkoušejte místní polévku s názvem chorba frik. Je lehká, voní kořením a ochucená citronem i v létě příjemně osvěží. Na přípravu je navíc velice snadná, takže ji po návratu zvládnete uvařit i doma.
Karibik za dostupnou cenu
Asi dvě a půl hodiny letu nás dělí od pláží s bílým pískem a koupání v tyrkysově modrém moři. Tunisku se přezdívá „Karibik pro chudé“ a není to daleko do pravdy. Na last minute zde seženete dovolenou za týden pro jednoho zhruba za 12 tisíc a sezona je v této arabské zemi zhruba od května do října.
Kromě parádního koupání a mnoha slunečných dnů v roce nabízí Tunisko ale také rozmanitou a chuťově výtečnou kuchyni. Ať už v hotelovém resortu nebo v místní restauraci sáhnete po speciálně připraveném kuskusu, smažených taštičkách brik, vaječném bramborovém koláči tajine, nebo slaných bocháncích fricasse, neuděláte chybu.
Mohlo by vás zajímat
Voňavé vaření s kořením
Tuniská kuchyně, prolnutá francouzskými vlivy, je zdravá, pestrá a chutná výborně. Základem mnoha jídel je zde rajský protlak, kurkuma, římský kmín, ostrá pasta harissa a koriandr. Tedy nic pro nás neznámého. A to je právě výhoda po návratu z dovolené.
Pokud vám tuniská jídla zachutnala, zvládnete je snadno připravit doma, aniž byste museli shánět nedostupné nebo extrémně drahé suroviny, jako tomu u jiných exotických kuchyní bývá.
Mezi naprosto nejsnazší na přípravu pak patří polévka chorba frik. Jejím základem je cibule, paprika, rajský protlak a česnek. Zdánlivě tak připomíná gulášovku. Ale nenechte se zmást, chorba frik chutná jinak. Je lehčí, zdravější a na přípravu velice variabilní.
Recept na tuniskou polévku chorba frik
Pokud jste měli možnost ochutnat chorbu frik v restauraci, je to ta lepší varianta. Ale ani v hotelu nebývá špatná, jen jde obvykle o „chudší“ verzi. Do polévky potřebujete jednu zvláštní surovinu, a tou je drcená pražená zelená pšenice.
V běžných českých supermarketech sice není k dostání, ale koupíte ji na eshopech nebo v arabských obchodech pod názvy frikeh, freekeh nebo farik. Čtvrtkilový sáček vyjde zhruba na 70 Kč. V Tunisku za stejné množství dáte v přepočtu 10 Kč. Máte-li možnost, určitě si ji tedy přivezte (nebo nechte někým přivézt).
Freekeh sice lze nahradit, ostatně někdy i v Tunisku používají obyčejnou drcenou pšenici, ale chuťově to není úplně stejné. Polévka je daleko lepší s pšenicí zelenou, drcenou a praženou, která dodává jídlu lehce kouřovou příchuť.
Ale pojďme se už pustit do vaření. Na polévku chorba frik budete potřebovat:
1 řapík celeru, 1-2 mrkve, olivový olej, 1 větší cibuli, 400 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky), sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku římského kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovku drcených rajčat, ½ - 1 šálek pšenice freekeh, koriandr a citron na dokončení.
Jak na to? Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kousky. Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme maso, sůl, prolisovaný česnek a koření. Společně krátce osmahneme.
Přidáme protlak a zeleninu a zalijeme rajčaty z konzervy. Nakonec dolijeme vodou nebo vývarem a necháme vařit pod pokličkou asi půl hodinky. Poté přidáme pšenici a dovaříme, dokud pšenice nezměkne a polévku částečně nezahustí. Dle hustoty polévky ji případně doředíme vodou či vývarem. Nakonec přidáme natrhané lístky čerstvého koriandru.
Chorbu frik podáváme s klínkem citronu, aby si každý strávník mohl svoji porci dochutit podle sebe.
Moje tipy:
- Polévku jsem vařila mnohokrát a v mnoha variacích. Není nutné vždy dávat maso, lze připravit dobrou i bezmasou variantu. Anebo naopak místo kuřecího lze použít maso jehněčí.
- Úspornou verzí je použít obrané kuřecí maso z vývaru a vývarem zalít základ polévky. Takto bude chorba frik mnohem chutnější.
- Řapíkatý celer je velmi aromatický a sama jej někdy nepoužívám. Když jej vynecháte, nic se nestane, na polévce je důležité použité koření a pšenice.
- Do polévky se někdy přidává také cizrna. Tato luštěnina je v tuniské kuchyni velmi oblíbená.
- Koriandr lze nahradit hladkolistou petrželkou. Pokud neseženete pšenici freekeh, použijte drcené ječné kroupy.
- Citron k podávání je absolutní nutnost. Každý si rozhodne, kolik jej do polévky dá, ale za sebe se přimlouvám – alespoň to zkuste. Polévka bez citronu nebo s ním chutná diametrálně jinak!
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní