Cuketový perník: Vláčný a nadýchaný litý perník voní perníkovým kořením a čokoládová poleva moučník povýší na luxusní dezert
28. 7. 2023 Vaření
Nevíte, co upéct na neděli? Došly vám nápady na moučníky a nechcete pořád opakovat stejný moučníkový repertoár? V právě probíhající sezóně cuket se přímo nabízí cuketový perník s čokoládovou polevou.
Jak na cuketu v moučníku
Cuketa je výborná zelenina (i když je ve botanicky ovoce), kterou nemusíme dávat jen do zeleninových jídel nebo k masu. Vynikající je i v moučnících, a vůbec to nepůsobí zvláštně. Obvykle bývá ve společnosti kakaa, případně ořechů, někdy se cuketa kombinuje i s mákem.
Ideální je sáhnout po mladé cuketě, kterou můžeme do moučníku nastrouhat celou včetně slupky. Při zpracování je třeba myslet hlavně na to, že velkou část cukety tvoří voda, kterou postupně zelenina uvolňuje.
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit cuketový perník
Základem dobrého perníkového těsta je vždy perníkové koření. Někdo si ho kupuje, ale chuť a vůně doma připraveného má sílu.
Základem domácího perníkového koření je skořice, významnou část tvoří i hřebíček. Mezi další ingredience pak patří anýz, badyán, fenykl, nové koření, někdy se používá i zázvor. Občas bývá v perníkovém koření i kardamom, muškátový oříšek, koriandr, nebo také vanilka. Recepty se velmi liší. Výslednou směs je nutné dobře podrtit v hmoždíři a pak umlít v mlýnku na koření. Nakonec koření a prosijeme. Je důležité, aby byla chuť směsi vyvážená a aby žádná složka nevyčnívala.
Aby perník hezky voněl, můžeme k němu přidat švestková povidla. Voňavý bude i s troškou rumu.
Perník je upečený během chvilky. Někdo ho má rád samotný, jiný ho potírá pikantní (třeba rybízovou) marmeládou a výborné je navrch ještě dát polevu. Třeba čokoládovou.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak upéct cuketový perník s polevou
Na tento perník si přichystejte: 2 hrnky (každý á 250 ml) polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek nahrubo nastrouhané cukety, asi ½ hrnku mléka, ½ hrnku oleje, 2 vejce, 2 lžíce povidel, 1 lžičku koření do perníku, 1 pečicí prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu a pikantní marmeládu. Na polevu potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci kakaa a 150 g hořké čokolády.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy nasypte suché ingredience včetně koření a pečicího prášku do perníku, přidejte nastrouhanou cuketu, zalijte mlékem a olejem. Do mísy rozklepněte vejce a nakonec přidejte kakao a rum. Vše dobře promíchejte, výsledkem by mělo být polotekuté těsto.
Připravte si hluboký plech, vyložte ho pečicím papírem a nalijte na něj těsto. Dejte do vyhřáté trouby. Upečení vyzkoušejte píchnutím špejle. Po vytažení na ní nesmí zbýt těsto.
Vyndejte cuketový perník z trouby a nechte vychladnout. Zchladlou buchtu potřete marmeládou. Polevu si připravte tak, že do menšího hrnce nalijete smetanu, přivedete ji k varu a pak v ní metličkou rozmíchejte kakao. Potom hrnec dejte stranou. Čokoládu nakrájejte na tenčí kousky nebo ji nastrouhejte a vmíchejte čokoládu do smetany. Míchejte do rozpuštění. Nechte ji mírně zchladnout, ale musí zůstat vlahá a tekutá, měla by být hustší. Polevu nalijte na vychladlý dezert a rovnoměrně ji rozetřete a dejte dobře vychladit.
Pokud budete chtít vyzkoušet něco netradičního, potřete buchtu jogurtovou polevou s ledovými kaštany.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12