Rybíz má pestrou paletu využití. Z bílého můžete mít skvělé víno
Rybíz je typicky letní ovoce. Je to bobulové ovoce, rostoucí v drobných hroznech. Jeho pikantní nakyslá chuť jej činí atraktivním pro kuchyňské zpracování. Kromě vitaminu C je ceněný pro vyšší obsah pektinů, chuťových látek a barviv. Rozeznáváme tři barevné kultivary – červený, černý a bílý.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…
Rybíz většinou sklízíme na zahradě, ačkoli zvláště v poslední době už bývá v menším balení ke koupi i v supermarketech. U správně sklizeného plně vyzrálého rybízu jsou důležité celé hrozny s třapinami. Sklízíme za suchého počasí, abychom předešli rychlému plesnivění plodů. Vydrží 8-10 dní v chladné místnosti a až 6 týdnů v chladničce bez ztráty kvality.
Uchování rybízu
Rybíz se velmi dobře mrazí. Plody opereme, necháme okapat a pak teprve otrháme z třapin, nejšetrněji to jde vidličkou. Pak můžeme zmrazit celé plody nebo protlak smíchaný s cukrem. Takto vydrží asi 8 měsíců.
Co připravit z rybízu
Sirup s chutí velmi podobnou malinovce: otrhané kuličky rybízu rozmačkejte a nechte ve skleněné nádobě v teplé místnosti asi 2-3 dny (do začátku kvašení). Pak vylisujte. K 1 litru šťávy přidejte 1,7 kg cukru a 2 g kyseliny citronové. Zahřejte na 85 °C a naplňte do suchých horkých obalů (lahví nebo sklenic).
Červený rybíz dodá potřebný pektin jinému červenému ovoci v džemu, např. třešním, jahodám nebo malinám. Samostatně se používá na vína, rosoly, džemy, mošty, sirupy, protlaky a kompoty.
Bílý rybíz doporučujeme zpracovat na víno, které se jakostí nejvíce blíží vínu révovému.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 12 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 21 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte pět tipů pro ještě lepší sladké pečení. Poradíme začátečníkům, jak snadno vykouzlit výborné moučníky
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Hrnkové rybízové muffiny jsou vláčné díky jogurtu a jemně voní skořicí. Hotové jsou za chvíli a zvládne je i začátečník
Komentáře