Když začnou růst václavky, tak na ně vyrazíme rovnou s pořádným košíkem. Jenže co si pak počít s velkým úlovkem?
Václavky jsou velmi oblíbenou houbou k zavařování. Z lesa si jich můžeme donést dostatek, ale nesmíme propásnout správnou dobu, kdy jsou pevné, zdravé a kvalitní. Bývá to kolem 28. září, na svátek sv. Václava.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit václavky k zavařování
Václavky dobře očistíme, k zavařování jsou vhodné pěkné a pevné kloboučky mladých hub. Do hrnce dáme vařit dostatek osolené vody. Václavky v ní vaříme důkladně asi půl hodiny, jejich tuhé kloboučky to potřebují, jinak budou špatně stravitelné. Během té doby sbíráme tvořící se pěnu. Po uvaření houby několikrát propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.
Jak václavky zavařit
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 6 hodinami
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 7 hodinami
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno 8. 6. 2024 16:39
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Přečtěte si Zobrazit více
7 oblíbených jídel, do kterých zpracujeme václavky. Vyzkoušejte nejlepší recepty, které z hojně rostoucích hub připravujeme
Nejjednodušší chleba na světě podle Josefa Maršálka: Díky podmáslí je krásně vláčný a díky sodě nadýchaný i bez kynutí
Jak dlouho vařit houby, aby se nestaly příčinou nevolnosti či lehké otravy
Komentáře