Klasiky ze školní jídelny: Jak vyrobit stravitelnou UHO?
9. 1. 2021 Vaření
Známe ji všichni. UHO - univerzální hnědá omáčka, která ve školních i závodních jídelnách snad dodnes slouží jako omáčka vhodná ke knedlíkům, bramborám, rýži, k masu i k vajíčku, zkrátka ke všemu. Možná tedy překvapí, že i UHO se dá uvařit tak, aby byla poživatelná, dokonce přímo dobrá. Naučíme vás, jak na to.
Univerzální hnědá omáčka
Slepený kopeček rozvařené rýže, prorostlý, gumový flák masa, to vše přelité blíže neidentifikovatelnou hnědou tekutinou, někdy hustší, někdy světlejší, někdy doplněnou kyselými okurkami v přestrojení za znojemskou. Univerzální hnědá omáčka je základ kuchyně školních a závodních jídelen. Tahle česká klasika je ve skutečnosti omáčka cibulová. Otázkou je, zda je možné uvařit ji nejen poživatelně, ale také chutně. Jako vždy je to samozřejmě o zvolených surovinách a jejich kvalitě. Jak tedy na dobrou cibulovou omáčku?
Mohlo by vás zajímat
Hovězí s cibulovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 3 velké cibule
- 500 gramů zadního hovězího
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- nové koření
- bobkový list
- celý pepř
Mohlo by vás zajímat
Postup: Cibulová omáčka je cibulová proto, že právě cibule jsou její základem. Kromě nich je ale potřeba také vývar, a protože chceme mít UHO opravdu chutnou, je dobré vyrobit si vývar domácí. Do normálního nebo tlakového hrnce tedy dáme očištěné hovězí maso, přidáme očištěnou mrkev a petžel a jednu oloupanou a přepůlenou cibuli. Přidáme nové koření, bobkový list a pepř. V tlakovém hrnci vývar vaříme hodinu, v normálním zhruba dvě, ale máme-li čas, můžeme i déle.
Po uvaření vývar slijeme, budeme jej potřebovat na omáčku. Vařené maso posléze pokrajíme na plátky a k hotové omáčce jej budeme podávat třeba s rýží nebo s houskovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
A teď konečně ta omáčka! V hrnci rozehřejme máslo a přidáme dvě nadrobno pokrájené cibule, opečeme je dozlatova. Poté cibulku zaprášíme moukou a vymícháme svetlou jíšku. Posléze po částech přiléváme vývar a vaříme na mírném ohni 20 minut, občas promícháme. Hotovou omáčku propasírujeme nebo pro plnější chuť rozmixujeme tyčovým mixérem. Je to jednoduché, ale uvidíte, že tahle UHO se stane oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Klasiky ze školní jídelny: Tradiční křenová omáčka, jemná i řízná zároveň
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Obyčejná cibule jako svatební dar? Ve středověku to byla obrovská pocta
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření