Odměřujeme bez váhy: Kolik gramů je lžíce másla nebo hrnek mouky?
23. 1. 2021 Tipy a triky
Zkušená kuchařka dokáže od oka odhadnout množství surovin. Když ale někdo s vařením a pečením začíná, většinou musí sáhnout po přesném receptu, který mu ukáže, co a jak. Někdy ale takový návod místo gramů uvádí počet lžící nebo hrnků. S naším „převodníkem“ ale i úplný nováček tento malý zádrhel zvládne.
Kolik gramů je polévková lžíce?
Chystáte se péct svůj první dort, třeba mamince k narozeninám? Nebo vás prostě jen doba covidová „donutila“ zdokonalit se v kulinářském umění? Pak zřejmě budete potřebovat přesné recepty, aby se dílo vydařilo. Někdy jsou ale návody, jak upéct bábovku či koláč, trochu ošemetné a místo počtu gramů je v nich množství použitých surovin uvedeno třeba v čajových lžičkách nebo hrncích. Nezoufejte – s naším malým „převodníkem“ hravě zvládnete i takovou překážku!
Mohlo by vás zajímat
Čajová lžička
Zarovnaná čajová lžička odpovídá zhruba 4 gramům hrubé i hladké mouky, 6 gramům krupicového cukru, 4 gramům cukru krystal a 3 gramům cukru moučkového. Je to také zhruba 7 gramů solamylu a 8 gramů soli, dále asi 5 gramů sádla či másla nebo oleje, 18 gramů medu a 15 gramů marmelády. Rovněž to odpovídá asi 3 gramům mleté kávy. Pokud je někde uvedeno „vrchovatá lžíčka“, pak do receptu přidáváte asi 7 gramů hrubé a 8 gramů hladké mouky, 10 gramů cukru krupice a 8 g cukru moučky. Vrchovatá čajová lžička obsahuje cca 8 gramů soli a asi 15 gramů sádla či másla.
Mohlo by vás zajímat
Polévková lžíce
Pokud do něčeho dáváte jednu zarovnanou polévkovou lžíci suroviny, pak je řeč asi o 11 gramech hrubé a 10 gramech hladké mouky. Dále je to 5 gramů ovesných vloček, cca 20 gramů rýže, 15 gramů solamylu a 20 gramů soli. Jedna lžíce odpovídá také 15 gramům sádla či másla a 11 gramům oleje, dále 36 gramům medu a 35 gramům marmelády. Je to také po 12 gramech krupicového i moučkového cukru a 6 gramech mleté kávy. Vrchovatá polévková lžíce znamená přibližně 20 gramů hrubé a 25 gramů hladké mouky, 10 gramů ovesných vloček, 30 gramů rýže, 25 gramů cukru krupice i moučky, 30 gramů soli nebo 30 gramů sádla či másla.
Mohlo by vás zajímat
Hrnek (250 ml)
Standardní hrnek má obejm 250 mililitrů a pokud v receptu není uvedeno jinak, většinou autor pracuje právě s takovým hrnečkem. Ten obsahuje asi 170 gramů hrubé a 135 gramů hladké mouky, 100 gramů ovesných vloček, 250 gramů rýže a 250 gramů sádla či másla. Je to rovněž asi 230 gramů oleje, 245 gramů vody a 250 gramů mléka.
Možná vás to zajímá i naopak – když se někde píše: „Přidej čtyři vejce“, o kolika gramech je vlastně řeč? Jedno střední slepičí vejce váží asi 50 gramů, z toho 20 gramů náleží žloutku a zbylých 30 gramů představuje bílek. A kolik je ten pověstný „ořech másla“? Asi 10 gramů. Pro srovnání – na poctivé namazání standardního krajíce chleba (ten má asi 50 gramů) potřebujete zhruba 20 gramů másla. Připomínáme, že všechny uvedené hmotnosti jsou pouze orientační, i tak ale věříme, že vám náš „převodník“ život v kuchyni usnadní.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál se zrodil z omylu. Víte, že tradiční koláč se peče třeba i s kedlubnovou náplní?
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06