Zdravá pleť v zimě? Tipy a triky, díky kterým bude vaše pokožka fit i bez drahých krémů!
26. 1. 2021 Životní styl
Zimní období má mnoho výhod. Třeba nechtěná kila nabraná o Vánocích můžete schovat v mikinách o velikost větších a nikdo si toho nevšimne. Existují však i nevýhody studeného počasí; například naší pokožce se v něm rychle zhoršuje kondice. Je buď příliš suchá, nebo matná, zarudlá a může svědit. Jedním řešením je sáhnout po nejdražších produktech k péči o pleť, ale výsledky mnohokrát nejsou uspokojivé. Přinášíme 5 snadných domácích tipů pro to, aby pokožka zůstala svěží i v mrazivých měsících.
1. Jezte ovoce a zeleninu
Špenát, merlík, citrusy a brukev sítinovitá. To všechno jsou druhy zeleniny a ovoce, které dostanete i v lednu - a všechny jsou plné antioxidantů a protizánětlivých látek. Antioxidanty jako třeba vitamín C pomáhají bojovat s aktivitou volných radikálů, která způsobuje oxidační poškození buněk, což způsobuje, že je vaše pokožka matná a vrásčitá. Vitamín C také pomáhá zvýšit produkci kolagenu.
Mohlo by vás zajímat
2. Pít, pít a pít
V létě, ale i v zimě je potřeba dbát na dostatečnou hydrataci, jinak pokožka začne vypadat vyprahle a na některých místech může i šupinatět. Pitná voda pomáhá udržovat pružnost pokožky. Je sice pravda, že v zimě potřeba pít kvůli nižší teplotě klesá, ale pokožka bez dostatečné hydratace trpí. Pokud vás obyčejná chuť vody nudí, můžete zkusit smoothies nebo vodu "okořenit" bylinkami.
Mohlo by vás zajímat
3. Nezapomenout na ořechy!
Ořechy jako mandle, vlašáky či pistácie jsou vynikajícím zdrojem vitamínu E a omega-3 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro vyhlazenou a zářivou pleť. Nebojte se v zimních měsících sáhnout po ořechových směsích a udělat si z nich dobrou svačinu.
4. Pozor na saláty
Myslíte si, že saláty jsou plné zdravých ingrediencí v čele se zeleninou? Nemůžete být dále od pravdy. Jejich součástí je totiž často smažený slanina, krutony plné lepku nebo mastný dresing plný tuků a cukru. Nic z toho vaší pokožce rozhodně neprospěje.
Mohlo by vás zajímat
5. Ingredience v polévkách mohou zradit
Polévky a zima jdou ruku v ruce, že? Dobře připravená polévka uleví od mrazu a skvěle zasytí. Je však dobré volit řidší polévku místo husté a krémové. Přidejte více sezónní zeleniny a uberte masa, tuku a smažené cibule.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Krémy z tvarohu, jogurtu a kysané smetany: Mají svěží chuť a v kombinaci s ovocem patří neodmyslitelně k létu
Užívání doplňků stravy může souviset se vznikem rakoviny, zjistili vědci