Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
26. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Když se vydáte na procházku do samotného srdce Prahy a dostanete se do Husovy ulice, půjdete kolem památného místa, které hostilo řadu významných osobností. Řeč není o nějaké historické památce, i když svým způsobem trochu ano; dům, kde sídlí tradiční pivnice U zlatého tygra, totiž pochází už ze 14. století. Ne vždy ale místo patřilo konzumaci zlatavého moku.
Místo černého lva - zlatý tygr
Zajít si na gulášovku v chlebu či teplou krkovici a především na skvěle natočenou Plzeň do pivnice U zlatého tygra je oblíbenou libůstkou nejen pravověrných Pražanů, ale i řady turistů. Vždyť právě proslulá hospoda v Husově ulici patří k nejznámějším pražským podnikům svého typu, a proto je tak vyhledávaným místem, že si tu mnohdy nesednete už deset minut po otevření. Část stolů totiž zdejší obsluha drží štamgastům, ale právě to je na Tygrovi to krásné. Navzdory popularitě se tu na pivu potkávaly jak významné osobnosti, tak i obyčejní lidé a všichni seděli hezky jeden vedle druhého bez ohledu na třídní rozdíly. Ne vždy se ale v domě U zlatého tygra, který má právě takovou podobu šelmy vyobrazenou v nepřehlédnutelném domovním znamení, točilo pivo. A nejprve to dokonce ani nebyl dům u tygra.
Historie budovy se začala psát už někdy ve 14. nebo 15. století. Tehdy měl původně měšťanský dům ve znaku motyku a říkalo se mu U kopáče. Nástroj horníků později vystřídal černý lev. Tygři se do domovních znamení nepoužívali z pověrčivosti - byli považováni za krutá zvířata a symboly války a svárů. Tradice se ale změnila v 18. století, kdy se pruhované šelmy staly naopak velmi módními ve Vídni. Od roku 1702 tak tygr zdobí i zeď nad vchodem do domu na Husově ulici, č. p. 17 a svou zlatou podobu dostal o 11 let později.
Mohlo by vás zajímat
Ani tehdy ale ještě dům U zlatého tygra nepatřil milovníkům piva. Teprve v roce 1816 dobová kronika hovoří o pivnici, kterou ale brzy vystřídala kavárna, i když ne jen tak ledajaká. Budova se stala sídlem slavné Šmilerovy vlastenecké kavárny. Scházeli se tu přední obrozenci; Karel Hynek Mácha a Josef Kajetán Tyl, František Palacký, Karel Sabina i František Ladislav Čelakovský. Oni a mnoho jejich kolegů zapálených pro budoucnost českého národa se tu věnovali veřejným čtením, projevům a samozřejmě i popíjení různých nápojů. Ještě v průběhu 18. století se podnik opět proměnil na pivnici, která disponovala velkým gotickým sklepem plným dřevěných sudů s tím nejlepším pěnivým mokem. To už se uchytil i název pivnice U zlatého tygra, jejíž věhlas ještě vzrostl ve století dvacátém a pevně se drží dodnes.
Hrabalovo sídlo
Důvodem, proč je pivnice U zlatého tygra tak vyhledávaná, není jen dobré jídlo a výborné pivo. Jedním ze štamgastů místního podniku byl totiž i spisovatel Bohumil Hrabal, který si tu zvykl natolik, že se mu hospoda stala jakýmsi druhým domovem. Vždy měl rezervovaný stůl vzadu u vchodu do kuchyně, kde sedával téměř výhradně. Byl tu tak často, že si tu sjednával i různé schůzky - například tu s Václavem Havlem a Billem Clintonem, z níž pochází i slavná fotografie, která dnes visí u Tygra na zdi.
Mohlo by vás zajímat
Právě tyto zdi U zlatého tygra tak pamatují bouřlivé proslovy obrozenců, ale také řadu českých umělců, významných intelektuálů, herců i zahraničních politiků. Přesto je možné, samozřejmě za normální situace, zajít si sem na řádně vychlazený škopek, aniž by to člověka zruinovalo nebo znechutilo. Jen radíme postávat poblíž už nějakou chvíli před tím, než hospodský odemkne dveře, abyste stihli chytit místo.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak upéct pizza šneky. Skvělé pohoštění pro návštěvu zvládnou podle videa i začátečníci
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30