Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?
29. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Už celých deset let jsou princ William a vévodkyně Kate manželé. Jejich velkolepé svatbě 29. dubna 2011 přihlížely tisíce lidí, svatební hostiny se ale účastnilo „jen“ asi 300 prominentů, přátel novomanželů a jejich blízkých. Na čem si tehdy pochutnávali?
Královské svatební menu
Svatba prince Williama a vévodkyně Kate se před deseti lety stala jednou z nejsledovanějších událostí nejen ve Velké Británii, ale po celém světě. Koneckonců, budoucí král se nežení každý den! Obřadu v Westminsterském opatství se účastnilo asi 1900 hostů a další tisíce zvědavců přihlížely svatebnímu průvodu, ať už živě, přímo v Londýně, nebo skrze televizní obrazovky a stránky lifestylových časopisů. Britská královská rodina se těší obrovské popularitě a každý takto osobní moment, jakým svatba bezpochyby je, sdílený s obyčejnými lidmi je jako svátek.
Mohlo by vás zajímat
Není tedy divu, že když v roce 2015 vstoupil do dražby luxusní výtisk menu ze slavnostní svatební večeře Williama a Kate, vyvolávací cena byla tisíc dolarů. Jednalo se o autentické menu přímo z hostiny, na kterou už se dostalo pouze 300 vyvolených hostů; aukční síň Nate D. Sanderse, která menu v dražbě nabízela, na svých oficiálních webových stránkách spolu s fotografií předmětu uvádí, že na meníčku se v dolním rohu nachází malá skvrnka od jídla.
Jídelníček velkého dne byl vytištěn na pevném papíru a ozdoben osobním erbem prince Charlese, Williamova otce. Mimochodem, jedná se o vůbec první případ, kdy se na veřejnost dostala takto přesná a ověřená informace o detailech ze svatebního hodování britského královského páru. A co se tedy na slavnosti v Buckinghamském paláci vlastně jedlo?
Mohlo by vás zajímat
Předkrm z moře vytažený
Na začátek hostiny byl podáván předkrm sestávající z marinovaného lososa vyloveného na skotském ostrově South Uist. K tomu byli servírováni krabi ze zálivu Lyme Bay a humři z Hebridů, jako příloha čerstvý bylinkový salát. Luxusní chuťovku hosté zapíjeli vínem Meursault, Domaine Guyot-Javillier, ročník 2009.
Večeře pro šlechtu
Jako hlavní chod William, jeho krásná nevěsta a další hosté jedli jistě výtečné jehněčí pocházející ze skotské Vyšočiny (Highlands). K tomu se podle meníčka servírovala zelenina vypěstovaná v zahradách Highrove, což je sídlo na jihozápadě Anglie, které vybudoval princ Charles. K tomu byl podáván anglický chřest, brambory a omáčka Windsor. Zapíjelo se vínem L'Hospitalet de Gazin, Pomerol, ročník 2004.
Sladká tečka
Čím byla královská svatební hostina zakončena? Hosté si mohli vybrat ze tří dezertů; k mání byl tradiční britský trifle s sherry, čokoládový parfait, což je hodně sladké krémové pyré, anebo medová zmrzlina z Berkshire. Pilo se víno Laurent Perrier Rose, k dispozici byla rovněž káva nebo čerstvý mátový čaj, který dobře funguje na trávení.
Mohlo by vás zajímat
Pokud by vás blíže zajímal přímo svatební dort Williama a Kate, tak ten pekla vyhlášená britská cukrářka Fiona Cairns, která v rozhovoru pro magazín Town&Country prozradila, že na dechberoucím moučníku pracovala celých pět týdnů. Několikapatrový dort s ovocem a krémem byl potažen bílým fondánem a ozdoben cukrovými květy v různých velikostech. Magazín Hello! nicméně uvádí, že zdroj blízký královské rodině redakci prozradil, že se na hostině tehdy podával ještě druhý dort: Williamův od dětství oblíbený nepečený čokoládový dort s kousky sušenek. Oba sladké dezerty byly jist lahodné!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Víte nebo nevíte? Aneb 12 užitečných rad pro správné želírování
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 12 minutami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 4 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 7 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30