Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka
23. 6. 2021 Životní styl
Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je právě teď. Nejen, že z nich okamžitě můžete připravit chutné jídlo, ale květy lze také usušit do zásoby. Jak to udělat správně poradí bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová.
Sběr a sušení
Bez černý je u nás velmi oblíbená rostlina a není divu. Nejen, že krásně voní a chutná, ale využít lze jak jeho květy, tak listy i plody. Aktuálně je ale sezóna omamně vonících žlutobílých květů. Bez černý najdete na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech. Jediné, čemu byste se měli vyhnout, je sbírat bez u rušných zaprášených cest nebo v blízkosti pole, tam hrozí kontamniace chemickými postřiky. Nejlepší je sbírat bez na okrajích lesů a luk. A co přesně si z rostliny vzít? Jak pro Toprecepty.cz uvedla bylinkářka a autorka facebookové stránky Provoněný den Linda Mahelová, sbírají se celá květenství i se stopkou. „Bezová květenství, ostatně tak jako všechny bylinky, dopručuji sbírat za suchého slunečného počasí. Nejlépe po oschnutí ranní rosy. Tedy klidně dopoledne a až do odpoledních hodin,“ říká bylinkářka. Květy můžete zpracovat hned, třeba na přípravu sirupu nebo ke smažení výborných kosmatic. Též je ale můžete nasbírat do zásoby; pak je potřeba je dobře usušit.
Mohlo by vás zajímat
„Květy sušíme na dobře větraném místě, nejlépe na prodyšném sušáku. Můžete si pořídit i závěsný sušák, případně se dá květenství navázat na šňůru,“ říká bylinkářka a dodává, že je důležité, aby při sušení bylo každé květenství zvlášť a nepřekrývalo ho jiné. Mohlo by totiž dojít k zapaření byliny a jejímu znehodnocení. Jak to poznáte? „Po usušení mají květy mít příjemnou bezovou vůni a jemně žlutou barvu. Pokud se zapaří, mají hnědou barvu,“ vysvětluje Linda Mahelová s tím, že na úplné vysušení potřebují květy několik dní. Záleží samozřejmě i na počasí a okolní vlhkosti, ale do týdne by měly být květy suché.
Skladování
Stejně jako je důležité květy správně sbírat, je důležité je i správně skladovat. „Usušený bez černý skladujte nejlépe v papírových pytlích nebo ve skle, třeba v zavařovačce, a vždy jej uchovávejte na temném místě bez přístupu světla,“ radí bylinkářka a připomíná, že se listy sbírají v květnu až červnu. „Vhodné jsou mimo jiné na přípravu tinktury nebo do sušených bylinných směsí na podporu činnosti ledvin. Čerstvé listy se dají použít třeba jako obklad na pohmožděniny, při revmatismu nebo nehojících se ranách na pokožce,“ vyjmenovává Linda Mahelová zdravotní účinky voňavých květů a dodává, že z bezového květenství lze připravit šťávy, mast, šumivý lahodný nápoj, víno, olej, likér, sirup, ale také pleťovou vodu či masku nebo voňavou koupel. Tak ať vám slouží!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje