Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový
23. 7. 2021 Vaření
Dobroty z grilu jsou úžasné samy o sobě. Vždy se ale vyplatí k nim navíc servírovat nějaký dip či omáčku, které masu i zelenině dodají další chuť a pozdvihnou každé grilování na vyšší úroveň. Vyzkoušejte s námi tradiční i méně známé verze!
Dip nebo omáčka?
Grilovací omáčky a dipy se hodí snad ke všemu. Můžete je podávat k steakům, rybám, mořským plodů, k zelenině i k opečeným bramborám. Slovo dip pochází z angličtiny a znamená namočit nebo ponořit. Pokud přemýšlíte, jaký je rozdíl mezi dipem a omáčkou, tak vězte, že téměř žádný. V české kuchyni ale máme o omáčce trochu jinou představu. Je řidší a spíše si pod tímto výrazem představíme hlavní jídlo – tedy maso třeba s rajskou či koprovou omáčkou a s knedlíkem nebo s těstovinami. Dipy mají hustší konzistenci a většinou i výraznější často pikantní chuť. Kromě grilovaných dobrot můžete do dipu ponořit i nakrájenou zeleninu, hranolky, tyčinky, krekry či třeba kukuřičné chipsy nachos.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší kombinace chutí
Ke grilovaným specialitám se u nás nejčastěji podává kečup, hořčice, případně tatarská omáčka. Zajímavým dipem ale pokrm ještě více oživíte. Můžete ho koupit již hotový v obchodě, mnohem lepší však bude, když si jej připravíte sami. Budete mít jistotu, že je čerstvý a neobsahuje žádné konzervanty a další přídatné látky. Ochutíte a okořeníte si jej rovněž přesně tak, jak to máte rádi, a určitě všechny u stolu oslníte. Dipů existuje mnoho druhů. Jejich základem je často jogurt, kysaná smetana nebo třeba majonéza, je možné přidat různé druhy bylinek, koření, česnek či další dochucovadla. Chcete-li něco lehčího - dietnější a zdravější jsou čistě jen zeleninové dipy. Nejjednodušší uděláte z avokáda. Stačí jen rozmačkat jedno avokádo, přidat lžíci řeckého jogurtu a dochutit citronovou či limetkovou šťávou, solí, případně trochou rozmačkaného česneku. Milovníci pikantních chutí jistě ocení omáčky s chilli, toužíte-li po netradiční kombinaci, zachutná vám sladší dip s ovocným základem, třeba z rozvařených jablek. Důležité je, aby se chutě nepřebíjely, dip ovšem nemůže být ani nevýrazný.
Mohlo by vás zajímat
Pikantní dip s hořčicí
Máte-li rádi výraznější chutě, připravte si tento dip: Smíchejte 1 šálek majonézy, 2 lžíce pikantní hnědé hořčice, 1 lžíci worcestrové omáčky, 1 lžíci sójové omáčky, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky papriky, 1/2 šálku rozpuštěného a vychlazeného másla, 1 lžíci drceného česneku, 2 lžíce mleté pažitky, 1/4 lžičky kajenského pepře. Nechte hodinu vychladit v lednici a podávejte. Náš tip: Tento dip je nejlepší ke grilovanému hovězímu steaku, můžete do něj ale namáčet také pečené brambory, nebo cuketové hranolky. Vynikající je teplý i studený.
Mohlo by vás zajímat
Krémový koprový dip
Ideálním kořením k rybě je čerstvý kopr, který dodává chuť následující smetanové omáčce. Dejte do misky 1/2 šálku zakysané smetany, přidejte 1 a 1/2 lžíce hořčice dijonského typu, 1 lžíci citronové šťávy a 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru a promíchejte. Náš tip: Báječně se hodí ke grilovanému lososovi, ale koprový dip využijete také v kombinaci se zeleninou.
Asijský arašídový dip
Pokud máte rádi různé špízy, vyzkoušejte oblíbené indonéské jídlo satay. K němu neodmyslitelně patří arašídová omáčka, kterou si snadno uděláte doma. Jak na to? V troubě opečte 1/2 šálku arašídů dozlatova. (Můžete použít i arašídové máslo.) Přendejte je na talíř a nechte vychladnout. Poté je vložte do kuchyňského robotu, přidejte 1 lžíci palmového nebo světle hnědého cukru, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce thajské červené kari pasty, 1 lžíci tamarindové pasty a 2 lžíce rostlinného oleje. Mixujte, dokud nevznikne hladká omáčka. Případně přidejte chilli papričky. Náš tip: Arašídová omáčka skvěle ladí s grilovaným kuřecím masem, hodí se ale taky na steaky nebo vepřové špízy.
Mohlo by vás zajímat
Lehký petrželový dip
Při přípravě dipů se snadno obejdete i bez majonézy a smetany. Zkuste variantu na oblíbenou argentinskou chimichurri omáčku. Do hmoždíře vložte 1/4 lžičky semínek koriandru, 1/2 lžičky kmínu, 1/4 lžičky černého pepře a 3 kardamomové lusky. Vše roztlučte na prášek. Přidejte 4 stroužky česneku, chilli papričky podle chuti a sůl a rozdrťte na hrubou pastu. Přihoďte 2 šálky koriandrové či petrželové natě a pokračujte v tlučení. Poté do směsi postupně přilévejte asi 120 ml extra panenského olivového oleje, až vznikne hladká pasta. Náš tip: Dip je výborný ke grilované zelenině, rybám i ke steaku.
Mohlo by vás zajímat
Sladký meruňkový dip
Patříte mezi milovníky sladkokyselých omáček? Možná vás zaujme i ta s meruňkovou zavařeninou. Smíchejte 1/2 šálku meruňkové zavařeniny, 1 lžíci vody, 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžičku dijonské hořčice a 1/4 lžičky oloupaného a nastrouhaného čerstvého zázvoru. Náš tip: Tato nasládlá omáčka je úžasná s grilovanými krevetami. Podávat ji můžete také ke kuřeti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Výběr nejlepších receptů na perfektní maso z grilu
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Jak ozvláštnit grilování? Zkuste ananas ve slanině nebo třeba grilovaná jablka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 20 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami