Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
30. 8. 2021 Vaření
Jen málokterý salát je jednodušší než italský caprese. Ovšem pokud jej pěkně naaranžujete, může na talíři vypadat jako hotové umělecké dílo. V salátu caprese se navíc spojují ty nejzákladnější chutě italské kuchyně, které dohromady vytvářejí přímo úžasnou harmonii.
V italských barvách
Do salátu caprese neboli insalata caprese patří jen tři ingredience – zelená bazalka, bílá mozzarella a červená rajčata. Je vám tato kombinace barev povědomá? Pokud byste si je položili vedle sebe, vznikla by vám italská vlajka. Salát caprese je podle jedné z teorií přímo poctou národní vlajce Italů a vlastně jakýmsi vlasteneckým počinem. Caprese přitom není jen salát. Stejným názvem jsou označována i jiná jídla s těmito třemi surovinami. Italové tak mají i pizzu, těstovinu či sendvič caprese. Někdy je tak nesprávně pojmenován i salát ve stejných barvách, v němž je bazalka nahrazena třeba rukolou, polníčkem či římským salátem. Ten by měl být ale správně nazýván insalata tricolore.
Mohlo by vás zajímat
Salát z ostrova Capri
Salát caprese je vcelku mladý, jeho dějiny sahají do počátku 20. století. Podle článku na stránkách Lowellsun.com měl salát uspokojit i ty nejvybíravější chutě významných hostů (politiky či šlechtice), kteří trávili dovolenou na Capri. Právě podle názvu tohoto italského ostrova, ležícího nedaleko Neapole v oblasti Kampánie, získal salát své jméno. V Itálii se podává většinou jako předkrm, ne jako příloha k hlavnímu jídlu.
Lepší je s buvolí mozzarellou
Caprese je salát vskutku reprezentativní a má ukázat to nejlepší, co italská kuchyně nabízí. To zahrnuje ta nejlepší na sluníčku uzrálá, sladká, nádherně červená a šťavnatá rajčata, pravou italskou mozzarellu, čerstvou voňavou bazalku a kvalitní olivový extra panenský olej. Mozzarella může být klasická z kravského mléka, ještě lepší však je mozzarella di bufala, tedy mozzarella z buvolího mléka. To je totiž i originální verze italské mozzarelly. Dokonce existuje i Mozzarella di Bufala Campana s ochranným označením DOP, která se vyrábí pouze tradičním způsobem v oblasti Kampánie, kam je umísťován i původ salátu.
Mohlo by vás zajímat
Buvolí mozzarella se od té kravské liší tím, že je tučnější, krémová, nemá taková vlákna a navíc má výraznější chuť, která se ještě lépe rozvine při pokojové teplotě. Díky tomu vlastně nejsou potřeba ani žádná další dochucovadla. Chcete-li salát podávat jako v Itálii, nakrájejte mozzarellu i rajčata na plátky a na střídačku je naskládejte v kruhu na talíř. Vše posypejte celými lístky bazalky, osolte, případně opepřete) a pokapejte olivovým olejem. Na talíři vám tak vznikne takové malé a krásně barevné umělecké dílo. V některých variantách se salát dochucuje i balzamikovým octem, v pravé italské byste jej ale hledali marně, tam patří jen olivový olej, který vytváří dokonalou kombinaci s rajčatovou šťávou. Místo bazalky je možné salát pokapat i pestem a někdy se přidává i oregano nebo olivy. V tomto případě už ale nejde o originální caprese. Před podáváním se doporučuje salát nechat tak deset minut odstát mimo lednici, aby se chutě krásně spojily.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sterilovat ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Některé způsoby jsou jednoduché
Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 4 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 7 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51