Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
17. 9. 2021 Vaření
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou shortbread skoro tak oblíbené jako americké cookies. I když pocházejí původem ze Skotska, jsou populární v celé Velké Británii a v pozměněné variantě jako shortcake i v USA. Jsou křehké, jemné, ne moc sladké a navíc krásně voní a chutnají po másle.
Sušenky, které se téměř rozpadají
Sušenky shortbread jsou vpravdě výjimečné. Vynikají hlavně svou zajímavou drobivou strukturu, která vám možná trochu připomene drobenku na koláči. Když do nich kousnete, rozdrobí se, rozpadnou a nakonec se krásně rozplynou na jazyku. K této vlastnosti ostatně odkazuje i jejich název. Anglické slovo short (krátký) totiž podle Etymonline.com původně znamenalo snadno drobivý, což bylo údajně odvozeno od spojení „mít krátká vlákna“. Předobrazem slavných skotských sušenek shortbread prý bylo malé pečivo s cukrem a kořením, které se nechávalo ztvrdnout do podoby jakýchsi sucharů. Tyto malé „chleby“ se pekly již ve středověku a jejich dějiny sahají až do 12. století, jak se píše v knize The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Na to, proč se sušenkám říkalo chléb (bread), ještě existuje jedna teorie. Pekaři prý používali slovo chléb, aby nemuseli platit daně uvalené na sušenky.
Mohlo by vás zajímat
Možná za ně vděčíme samotné královně
Vynález shortbread se také často dává do souvislosti se skotskou královnou Marií Stuartovnou, která panovala v 16. století. Ta si podle stránek Englishteastore.com velmi ráda pochutnávala na kulatém chlebu ochucené kmínem, který se krájel na trojúhelníkové klínky. Trojúhelníky prý připomínaly tvar kousků látky, z nichž se vyráběly spodničky za vlády anglické královny Alžběty I. V roce 1602 byl dokonce shortcake zmíněn v Shakespearově hře Veselé paničky windsorské. První tištěný recept pochází podle článku Potted histories: shortbread z roku 1736 a sepsala jej Skotka paní McLintocková. Tyto máslové sušenky byly dlouhou dobu považovány za luxusní výrobek a pekly se tedy jen při výjimečných příležitostech, třeba na Vánoce, na Silvestra, na svatby nebo se dávaly jako dárek. Podle webu Historic-uk.com bylo na skotských Shetlandských ostrovech zvykem lámat shortbread nad hlavou nevěsty před vstupem do jejího nového domova.
Mohlo by vás zajímat
Jen ze tří surovin
Těsto na shortbread je poměrně jednoduché. Podle originálního receptu totiž do sušenek patří pouhé tři ingredience – máslo, cukr a mouka, přičemž platí jednoduchý poměr surovin: na jeden díl cukru krupice se dávají dva díly másla a tři díly mouky. V Anglii se na sušenky používá tzv. univerzální mouka (all purpose neboli plain flour), kterou můžete nahradit naší hladkou. K dosažení větší drobivosti se v některých receptech část mouky nahrazuje rýžovou nebo kukuřičným škrobem a místo krupicového cukru se používá moučkový. A jak sušenky uděláte? Poměrně snadno. Ze surovin nejprve vypracujete těsto, které vyválíte na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Poté z něj vykrájíte tvary a necháte 20 minut odležet v lednici. Pak pečete při nižší teplotě 150-170 °C zhruba 15-20 minut dozlatova. Vyjmete z trouby a necháte vychladnout na plechu.
Poznáte je podle skotské kostky
Sušenky jsou k dostání v mnoha různých tvarech – nejčastější jsou tzv. prsty – dlouhé tenké obdélníčky, mohou mít i podobu kulatých placiček, případně se z těsta vytvoří velké kolo, které se hned zatepla krájí jako za časů Marie Stuartovny na výseče. Povrch sušenek se zdobí, nejčastější jsou jen typické dírky vytvořené vidličkou. Někdy se sušenky i ochucují, například citronovou kůrou, kořením, růžovou vodou nebo se do těsta přidávají mandle. Originál je ale jen jeden. Nejlepší sušenky poznáte podle toho, že jsou zabalené v plechové krabičce zdobené typickou skotskou kostkou. Vedle shortbread existuje i shortcake. Přestože v minulosti znamenaly to samé, dnešní podoba amerického shortcake se dost liší. Přidává se do něj totiž kypřicí prášek, takže má trochu jinou strukturu a je víc nadýchaný. Spíš se podobá dortu nebo koláči, kdy se mezi dva pláty dává vrstva ovoce. Trochu lepší verzí již tak dokonalých sušenek jsou millionaire shortbread neboli "milionářské řezy", tedy lahodné řezy ze sušenek vylepšené o karamelovou a navíc ještě čokoládovou vrstvu. To už je dobrota opravdu přímo luxusní, v jejímž případě rčení o „nebi v hubě“ rozhodně není nadnesené.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den výměny sušenek
Snadné recepty na domácí ovesné sušenky: Jsou zdravější než kupované, a přesto výtečné!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30